ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα σενάριο – καταλύτης Κύριο

04:56 - 06 Ιουλ 2018
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Οι απειλές του Πάνου Καμμένου έχουν πέσει λίγο πολύ στο κενό, παρά την επανάληψη τους. Εκείνος λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν και όταν και εφόσον, οι ΣΥΡΙΖΑίοι λένε «ναι, καλά, εντάξει…», το θέατρο συνεχίζεται και η αντίληψη που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει όταν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στην Βουλή.

 

Παράλληλα,  υπό τις ιαχές και τις επευφημίες του Μοσκοβισί αρχίζει να καλλιεργείται η προσδοκία ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, εγκαλείται η ΝΔ για τις ευθύνες και αποφάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ και λίγο – πολύ έτσι φτιάχνεται ήδη κλίμα εκλογών.

 

Μήπως όλα αυτά είναι ένα προπέτασμα καπνού και άλλα είναι τα κρίσιμα για τις αποφάσεις;

Καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου ένα ενδεχόμενο και να θυμηθούμε κάτι από την πρόσφατη Ιστορία.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιες παράμετροι, οι οποίες θα καθορίσουν πολύ πιο σύντομα εξελίξεις σε άλλα κρίσιμα πεδία.

 

Μία από αυτές είναι τα φορολογικά έσοδα και το πόσο κοντά ή μακριά θα είναι αυτά από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Η εικόνα είναι συγκεχυμένη υπό τις παρούσες συνθήκες και ενώ εκκρεμεί ακόμη η υποβολή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων για το 2018.

Τα πρώτα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και εκεί υπάρχει ένα ενδεχόμενο, όχι ασήμαντο, ούτε απίθανο.

 

Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση και υστέρηση εσόδων, τα όνειρα της κυβέρνησης για τις ηρωικές εξαγγελίες που ετοιμάζεται να κάνει ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη, θα πάνε περίπατο. Ο προϋπολογισμός δεν θα κλείνει και θα απαιτούνται άλλου είδους παρεμβάσεις. Μέτρα , που λέμε.  

Υπάρχει βεβαίως η ανεβασμένη τουριστική περίοδος, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, αυτό δεν σημαίνει και αντίστοιχη εικόνα στα φορολογικά έσοδα.

 

Θυμόμαστε ότι με αφορμή ή πρόφαση τα φορολογικά έσοδα και την αρνητική πορεία του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 17 Αυγούστου του 2007.

 

Για την περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ένα τέτοιο σενάριο να υπάρχει στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν συμβεί, δεν θα επικαλεστεί κανείς τα φορολογικά έσοδα.

 

Υπάρχει το Σκοπιανό και το σκηνικό ακραίας πόλωσης που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προσφέρονται ως δικαιολογία για εκλογές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 05 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.