ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας…

Μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας… Κύριο

14:49 - 15 Σεπ 2018
panayiotis

Από panayiotis

Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «ηχηρό ράπισμα» στις παρειές της ΕΣΗΕΑ, στον ίδιο τον προϊστάμενο του ΑΠΕ-ΜΠΕ αλλά και στην κυβέρνηση, η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στον Σκάϊ, που αναφερόμενος στις διαρροές περί μη περικοπής των συντάξεων το 2019, έστειλε το σαφές μήνυμα :

«Θα παρακαλούσα τις όποιες πηγές, τα ρυάκια και τους κρουνούς να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας»!

Μεθερμηνευόμενο το «μήνυμα» σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν, την σήμερον ημέρα, βαρύγδουπα ρεπορτάζ να στηρίζονται σε πληροφορίες από «ανώνυμες πηγές», ρυάκια ή κρουνούς που είπε χαριτολογώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πόσον μάλλον, όταν αυτά τα βαρύγδουπα ρεπορτάζ, δημοσιεύονται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που ζει και αναπνέει χάρη στις συνεισφορές των φορολογούμενων πολιτών και τα στελέχη του αμείβονται με μισθούς, εξωπραγματικούς για την δημοσιογραφική πιάτσα.

Μία είδηση ή ένα ρεπορτάζ, μας είχαν μάθει οι «δάσκαλοι» μας στη δημοσιογραφία, θα πρέπει να απαντά σε πέντε βασικά ερωτήματα: Τι, ποιος, πού, πότε και γιατί.

Δυστυχώς και δεν είναι η πρώτη φορά, που η είδηση που διοχετεύθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν απαντάει σε κανένα από τα βασικά αυτά ερωτήματα, αφού δεν αναφέρει «ποιος έκανε τις δηλώσεις», «που τις έκανε και σε ποιόν», «γιατί τις έκανε» και «τι επεδίωκε».

Όπως και να το κάνουμε (δημοσιογραφικώς) είναι σοβαρά τα πράγματα.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.