ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Μακεδόνας Κεμάλ και τα κουλουβάχατα της Ιστορίας

Ο Μακεδόνας Κεμάλ και τα κουλουβάχατα της Ιστορίας Κύριο

13:21 - 12 Φεβ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μία ακόμη ένδειξη του αλαλούμ και της πολυπλοκότητας του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας παρουσιάστηκε την Δευτέρα, με μία παρέμβαση του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ.

 

Με αφορμή την παρασημοφόρηση του Σαντί Σενέρ, προέδρου της τουρκικής εταιρείας TAV, η οποία δραστηριοποιείται στην γειτονική χώρα, ο κ. Ιβανόφ έδωσε ρέστα ως προς την απόδειξη τι είδους σύγχυση μπορεί να καλλιεργηθεί στην περιοχή.

 

Ετσι, ο κ. Ιβανόφ (στην φωτογραφία σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν) έφτασε να χαρακτηρίσει τον Κεμάλ Ατατούρκ Μακεδόνα, επειδή όπως είπε, όταν γεννήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους στην Θεσσαλονίκη, η πόλη ανήκε στην Μακεδονία.

Ανήκε βεβαίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες όταν κάποιος θέλει να καλλιεργήσει το μπάχαλο, το οποίο προφανώς κάποιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως ανώδυνη γραφικότητα. Κατά την ίδια λογική, το ίδιο ισχύει και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πολλούς άλλους...

 

 «Ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας) είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν έδαφος της Μακεδονίας», είπε ο κ. Ιβανόφ και συμπλήρωσε, έτσι για να καταλάβουν όλοι και πόσο περιορίζεται η τουρκική επιρροή στην περιοχή: «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην πΓΔΜ. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά».

 

Ο Ιβανόφ υποστηρίζεται από το εθνικιστικό VMRO, το οποίο ήταν πρώτο στις τελευταίες εκλογές του 2016, αλλά δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.