ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η Βουλή-αμφιθέατρο και η προειδοποίηση Βενιζέλου

Η Βουλή-αμφιθέατρο και η προειδοποίηση Βενιζέλου Κύριο

14:25 - 13 Φεβ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Υιοθετώντας τις γνωστές πρακτικές αμφιθεάτρου, η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί την Τετάρτη να δώσει συνέχεια στην αναθεώρηση – παρωδία του Συντάγματος, εξευτελίζοντας χωρίς δισταγμό θεσμούς και πρόσωπα.

 Δηλαδή τους βουλευτές της, τους οποίους έβαλε να αποφασίσουν δι’ εγέρσεως κάτι καταφανώς αντισυνταγματικό και πέραν κάθε φαντασίας: Ότι η σημερινή σύνθεση της Βουλής θα δεσμεύει την επόμενη, ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

 

Την επιχειρούμενη εκτροπή και τους κινδύνους που προκύπτουν περιέγραψε και πάλι ο Βαγγέλης Βενιζέλος: «Ας δεχθούμε ότι η πρώτη βουλή δεσμεύει την δεύτερη ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η δεύτερη Βουλή αναθεωρεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Τι θα γίνει τότε; Θα προσβληθεί η εκλογή του ΠτΔ από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο; Φαντάζεστε εν έχουμε ένα σύνταγμα και έναν ΠτΔ αμφισβητούμενης συνταγματικότητας;», είπε την Τετάρτη στην Βουλή.

 

Και δεν σταμάτησε εκεί: «Οδηγούμε την χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα κολοσσιαίων διαστάσεων. Όλα κρίνονται από την δημοκρατική αρχή. Κρίνει ο λαός και η επόμενη Βουλή αποφασίζει. Αν ήταν διαφορετικά τότε θα είχαμε τον παραλογισμό: η πρώτη βουλή με 151 ψήφους δεσμεύει την επόμενη που μπορεί να αποφασίσει με 180 και ενώ έχει αποφασίσει ο λαός. Είναι δυνατόν τέτοια ασέβεια; Εάν υπάρχουν δεσμεύσεις στις κατευθύνσεις παρακωλύονται οι συναινέσεις», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

 

Μακάρι σιγά σιγά να διαμορφώνεται μία συναίσθηση για την φύση και την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο κίνδυνος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.