ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Απορία… δημοσκόπου βηξ

Απορία… δημοσκόπου βηξ Κύριο

13:14 - 18 Μαϊ 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Μία εβδομάδα απέμεινε έως τις κρισιμότερες ίσως ευρωεκλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη - αν και η κρισιμότητα έχει διαφορετική βάση στην μία και στην άλλη περίπτωση.

Ενόψει αυτής της αναμέτρησης, οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ό,τι και να λένε οι μεν ή οι δε, με βάση τα ευρήματά τους χτίζεται η πολιτική τακτική των κομμάτων. 

Πόσο επέδρασαν τα προεκλογικά χαρτζιλίκια της κυβέρνησης, πόσο θα αποδειχθεί καθοριστική η βόλτα του Πρωθυπουργού με τα κότερα ή ο Πολάκης ή όποια άλλη παράμετρος, είναι κάτι για το οποίο αναρωτιούνται όλοι. 

 

Στις λίγες ημέρες που απέμειναν, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι είναι εξίσου πιεσμένες με τα κόμματα. Οι αποτυχίες τους να προβλέψουν τα αποτελέσματα στις αναμετρήσεις του 2015 δεν έχουν ξεχαστεί και το έργο τους σήμερα έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο. 

Αυτό συμβαίνει και διότι στο επίκεντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται τόσο το ποιος θα κερδίσει ή ποιος θα πιάσει το όριο για την είσοδο στην ευρωβουλή, αλλά στο ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σχετική ομοιομορφία στο εύρος της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΖΥΡΙΖΑ, κάπου γύρω στις 6-7 μονάδες. Θα ανταποκρίνεται αυτό το ποσοστό, δεδομένης και της παραμέτρου του στατιστικού λάθους, ή είναι το εύρημα κάτι σαν «απορία δημοσκόπου βηξ»;

Θα το ξέρουμε σε πολύ λίγο…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.