ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Πικραμένος ξεκαθαρίζει: Η σκευωρία Novartis είναι πολύ σοβαρή για να μην διερευνηθεί…

Ο Πικραμένος ξεκαθαρίζει: Η σκευωρία Novartis είναι πολύ σοβαρή για να μην διερευνηθεί… Κύριο

13:15 - 24 Ιουν 2019
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η εικόνα των περισσότερων πολιτών για τον Παναγιώτη Πικραμένο διαμορφώθηκε – δυστυχώς – από εκείνη την παρουσία του στην Βουλή και την ομιλία του ως κατηγορουμένου-εμπλεκόμενου στην υπόθεση Novartis. Ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου που με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια προσπαθούσε να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του και του κύρος του, απαντώντας σε διάφορες αθλιότητες της κυβέρνησής και των μηχανισμών προπαγάνδας της.

Είχε διατελέσει Πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2012, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μία περίοδο που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και για πρώτη φορά είχε τεθεί ζήτημα έξωσής της από την ευρωζώνη. Κατά πολλούς ήταν ίσως η καλύτερη κυβέρνηση της περιόδου της κρίσης.

Εδώ και μερικές ημέρες ο κ. Πικραμένος είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Και στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση με αυτήν την ιδιότητα την Δευτέρα το πρωί στον ΣΚΑΪ, παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο, για όσους δεν τον γνωρίζουν.

Το λεπτό χιούμορ του, κάπως ασυνήθιστο για τις τηλεοπτικές αρένες, έκανε αίσθηση.  «Εχω πάει στη Βουλή ως Πρωθυπουργός, έχω πάει ως κατηγορούμενος, ε, να πάω και ως φυσιολογικός (βουλευτής)», είπε με αφορμή την υποψηφιότητά του.

Αλλά δεν απέφυγε και τα σοβαρά ζητήματα. Όπως αυτό της Novartis, το οποίο είναι μία μεγάλη κηλίδα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Είπε σχετικά: «Το θέμα της Novartis είναι πράγματι ένα πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό θέμα. Συμμερίζομαι τις απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Επειδή λοιπόν είναι τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, με σοβαρότητα και κυρίως να το αντιμετωπίσουμε θεσμικά».

Και συμπλήρωσε, περιγράφοντας την σωστή διάσταση των πραγμάτων, με τον τρόπο που μία οργανωμένη δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίζει κάποιες υποθέσεις: «Δεν διέπομαι από καμία επιθυμία ρεβανσισμού προσωπικά, όμως με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθω ως Έλληνας πολίτης την αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία και αυτό θα το επιδιώξω».

Εξήγησε δε τι σημαίνει αυτό: «Το γεγονός ότι κατηγορήθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα –περιλαμβάνω πλέον και τον εαυτό μου– και παρ’ όλες τις έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτηματικά».

Ως προς το αν κάποιοι δικαστικοί ενέδωσαν στις απόπειρες της κυβέρνηση να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη είπε: «Εχω μάθει να μη μιλάω χωρίς στοιχεία. Δεν ξέρω. Θα τα κοιτάξουμε θα τα ψάξουμε αυτά τα πράγματα και θα τα βρούμε, επαναλαμβάνω, θεσμικά. Ψύχραιμα».

Και κατέληξε: «Δεν θέλω να πάρω το κεφάλι κανενός. Τα φαινόμενα προκαλούν μεγάλη απορία και περιέργεια. Πώς συνέβησαν. Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά και πρωτίστως δεν είναι ωραία για το κύρος της Δικαιοσύνης. Εχει κλονιστεί. Δεν θέλω να κλονιστεί ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης. Διότι την υπηρέτησα και τη σέβομαι και βλέπω τους συναδέλφους μου πώς αντιδρούν. Στεναχωριούνται».

Όλα αυτά είναι προφανείς και επαρκείς απαντήσεις στα όσα ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός περί ρεβανσιστικής διάθεσης της Δεξιάς, ή θα μπορούσαν και να αντιπαραβληθούν στις… ανησυχίες του επικεφαλής στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Γ. Καμίνη για το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης Novartis.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.