ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Καραμανλής για Συμφωνία Πρεσπών: Το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε

Καραμανλής για Συμφωνία Πρεσπών: Το κεκτημένο του Βουκουρεστίου δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε Κύριο

01:56 - 28 Οκτ 2019
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και επέκρινε.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη (ολόκληρη εδώ) ο πρώην Πρωθυπουργός θυμήθηκε το βέτο του 2008.

Επέκρινε δε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν εκμεταλλεύθηκε το συγκεκριμένο "κεκτημένο", όπως το χαρακτήρισε.

"Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα», επισήμανε.

Ως προς τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως οι χώρες που φιλοδοξούν - αργά ή γρήγορα - να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως Ευρωπαϊκή συμπεριφορά, Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

«Η εναρμόνιση με αυτές δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή. Δεν μπορεί να υπόσχεσαι Ευρωπαϊκή συμπεριφορά μόνο υπό το δέλεαρ της ένταξης στην ΕΕ και στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.