ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παντού τα ίδια χάλια: Οι Γάλλοι της υπαίθρου αντιδρούν στο κύμα των παριζιάνων κορονο-εκδρομέων

Παντού τα ίδια χάλια: Οι Γάλλοι της υπαίθρου αντιδρούν στο κύμα των παριζιάνων κορονο-εκδρομέων Κύριο

15:18 - 20 Μαρ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Δυστυχώς ή ευτυχώς και έως ότου γίνει ο θλιβερός απολογισμός, η κρίση αυτή με την εξάπλωση του κορωνοϊού ήδη έχει αποκαλύψει κοινωνικές παθογένειες οικουμενικές.

Οι επιδρομές στα σούπερ μάρκετ συνέβησαν παντού, οι προτιμήσεις στα προϊόντα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης παρουσιάζουν μία κάποια ομοιότητα, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές έχουν κοινή εκδήλωση διεθνώς, έστω και με παραλλαγές. 

 

Για παράδειγμα, το κύμα φυγής από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο δεν είναι και αυτό μόνο ελληνικό φαινόμενο. Συμβαίνει και στην Γαλλία, αλλά εκεί ήδη έχει πάρει άλλη μορφή. 

Η αντιπάθεια των κατοίκων της γαλλικής υπαίθρου προς τους Παριζιάνους είναι γνωστή και διαχρονική. Και τώρα που οι Παριζιάνοι κατά κύματα έχουν αρχίσει να εκδράμουν λόγω κορωνοϊού στην ύπαιθρο, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μία εσωτερική αντιπαράθεση στην χώρα, άνευ προηγουμένου. 

 

Στο twitter γράφονται σχόλια όπως «Οι Παριζιάνοι δραπετεύουν από την πόλη για να μολύνουν την επαρχία και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα και τους ανοιχτούς χώρους» και «αυτή η έξοδος είναι εντελώς επικίνδυνη, εγωιστική και μία ωρολογιακή βόμβα» και άλλα λιγότερο ή περισσότερο «πολεμικά». 

 

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, οι Αθηναίοι φαίνεται ότι έχουν αντίστοιχες διαθέσεις φυγής, μη αντιλαμβανόμενοι ότι η μετακίνηση στην ύπαιθρο πρώτον, δε θα τους σώσει από τον κορωνοϊό, δεύτερον θα διευκολύνει την διασπορά του ιού και τρίτον, θα δυσχεράνει πολύ την περίθαλψη όπου αυτή απαιτηθεί, δεδομένων και των ανεπαρκών δομών υγείας, κυρίως στα νησιά. 

 

Αν όλα αυτά καταλήξουν σε διαβρωτικά κοινωνικά φαινόμενα και έναν νέου τύπου εσωτερικό διχασμό στην χώρα μας και στον κατά άλλα ανεπτυγμένο κόσμο και μάλιστα τόσο νωρίς, στην αρχή μίας κρίσης όπως αυτή, μπορεί και να είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές για την «επόμενη ημέρα».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:23 - 20 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.