ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μήπως το «οικόπεδο» μας σώσει και από τον κορονοϊό;

Μήπως το «οικόπεδο» μας σώσει και από τον κορονοϊό; Κύριο

15:49 - 24 Απρ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία επιστημονικών ερευνών, που δείχνουν ότι το καλοκαίρι είναι εχθρός του κορονοϊού. Αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε επισήμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε συνθήκες ηλιοφάνειας, υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας ο ιός αποδυναμώνεται σε χρόνο πολύ ταχύτερο και συνεπώς εξαπλώνεται πολύ πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, ο ιός επιβιώνει ευκολότερα σε εσωτερικούς χώρους και σε συνθήκες ξηρασίας. 

 

Αντιθέτως, χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κατά βάση όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. 

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως φάνηκε στην έρευνα, σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ανοδείξωτο ατσάλι, ο ιός χάνει την μισή ισχύ του σε 18 ώρες, σε σκοτεινό περιβάλλον με χαμηλή υγρασία. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας ο χρόνος μειώνεται σε 6 ώρες και όταν εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία και το φως του ήλιου, ο ιός χάνει τη μισή του ισχύ μόλις σε δύο λεπτά.

 

 

Παρά ταύτα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες και αβεβαιότητες, καθώς η ισχύς του covid19 παραμένει σε γεωγραφικά σημεία με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, όπως η Σιγκαπούρη. 

 

Σε κάθε περίπτωση, με τα ευρήματα αυτά και υπό όρους και προϋποθέσεις τήρησης μέτρων προστασίας παντού και από όλους, ενδέχεται να αποδειχθεί για την χώρα μας ότι και σε αυτό το ζήτημα θα μας σώσει το… «οικόπεδο». 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:22 - 24 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.