ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πώς άλλαξε γνώμη η Μέρκελ και συμφώνησε με τον Μακρόν;

Πώς άλλαξε γνώμη η Μέρκελ και συμφώνησε με τον Μακρόν; Κύριο

11:28 - 22 Μαϊ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι εξελίξεις και τα βήματα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες συνιστούν άλματα. Ειδικώς για τα δεδομένα της Ενωσης και με γνωστή την δυσκαμψία της στην λήψη γρήγορων αποφάσεων, τα όσα έχουν γίνει είναι έως και καταιγιστικά.

Η ΕΚΤ ενέκρινε ένα γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας ανεστάλη, οι κρατικές ενισχύσεις απελευθερώθηκαν, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν. 

 

Επειτα ήλθε η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πήγε να τα τινάξει όλα στον αέρα. 

 

Και λίγες ημέρες μετά, ανακοινώθηκε μία ιστορική συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας, για ένα ταμείο ανάκαμψης 500 δισ., με χαρακτηριστικά έκδοσης κοινού χρέους για όλη την ευρωζώνη. 

 

Η τελευταία αυτή συμφωνία προξένησε μεγάλη εντύπωση και πάντως εκκρεμεί η έγκρισή της και από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, παραμένει το σημαντικό: η μεταστροφή της Γερμανίας. 

 

Πού οφείλεται αυτή και πώς έκανε ένα τόσο τολμηρό βήμα η Ανγκελα Μέρκελ; 

Η απάντηση είναι απλή: η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκανε την καγκελάριο να αντιληφθεί ότι απειλείται η ίδια η Ενωση και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα και για ουσιαστικούς λόγους και για συμβολικούς και για να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές. 

 

Κάπως έτσι, μία πανδημία και μία δικαστική απόφαση αποδείχθηκαν μοχλοί ιστορικών εξελίξεων και αναμένεται η συνέχεια…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.