ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γερουλάνος: Μία μεταρρύθμιση αντί δεξίωσης για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Γερουλάνος: Μία μεταρρύθμιση αντί δεξίωσης για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα Κύριο

08:43 - 27 Ιουλ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ο Παύλος Γερουλάνος με αφορμή την 46η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, κατέθεσε μία πρόταση για το Πολίτευμα και τη "θωράκισή" του.

«Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας», σημειώνει σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Μετά την πτώση της Χούντας παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την επετειακή δεξίωση για την εδραίωση της Δημοκρατίας: ιστορικοί πολιτικοί, σημαντικοί δικαστικοί, πολυτάλαντοι διπλωμάτες, σοβαροί δημοσιογράφοι, δημοκράτες στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είχαν ταχθεί να υπηρετούν και να προστατεύουν το πολίτευμα. Για έναν νέο άνθρωπο που ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική ήταν μια γιορτή με νόημα.

Όσο όμως ένιωθα ότι η δημοκρατία εδραιωνόταν στην Ελλάδα χωρίς επικίνδυνους εχθρούς, έχασα και εγώ το ενδιαφέρον μου. Ξανά ένιωσα δέος όταν, ως υπουργός, καλέστηκα να συμμετέχω. Παρά τις επισημότητες όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα και η πλειοψηφία των καλεσμένων δεν είχε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ημέρας διότι την αντιμετώπιζε περισσότερο ως γιορτή δικής της καταξίωσης και λιγότερο ως επέτειο που της θύμιζε ποιον πρέπει να υπηρετεί. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εξαντλείται σε αυτήν ο τρόπος που θυμόμαστε πόσο ευάλωτο είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει φωνή και αξία στον πολίτη.

Παρόλο που πιστεύω ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα, οι εχθροί της έχουν αυξηθεί σημαντικά: ακραίες φωνές, φθηνοί λαϊκιστές, άνθρωποι επιρροής με απίστευτο πλούτο, γείτονες (και μη) με δική τους ατζέντα. Σε άλλες χώρες αυτές οι δυνάμεις έχουν προσβάλει και έχουν πληγώσει τους θεσμούς της δημοκρατίας σε σημείο που δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα αντέξουν να την υπερασπίζονται. Οι δημοκρατίες στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και σε άλλες εδραιωμένες δημοκρατίες βρίσκονται σήμερα σε άμυνα. Στην Ελλάδα, που το κεντρικό πολιτικό σύστημα διατηρεί όλη τη δύναμη στα χέρια 15 υπουργών, που οι θεσμοί είναι ακόμα εξαρτημένοι από αυτό, το πολίτευμα δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την επιρροή τους. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που γιορτάζουμε, τιμούμε και επενδύουμε στη Δημοκρατία.

Αντί, λοιπόν, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο μόνο την επέτειο για την εδραίωση της Δημοκρατίας προτείνω να κάνουμε μια σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση που να δυναμώνει και να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Που να εμβαθύνει τη δημοκρατία μέσα στην κοινωνία και να ενισχύει τη δυνατότητα όλων μας να συμμετέχουμε σε αυτήν και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον της χώρας μας. Μία μεταρρύθμιση που κάνει ένα θεσμό πιο ανεξάρτητο από την κεντρική πολιτική εξουσία και πιο υπόχρεο προς τον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που να αυξάνει τη διαβούλευση, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη λειτουργία των θεσμών. Στο βάθος του χρόνου αυτή η πρακτική θα διορθώσει τις αδυναμίες του συστήματος.

Χαρακτηριστικές των αδυναμιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι μαγνητοφωνήσεις στο Μάτι. Εκτός από αποκαλυπτικές για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την εξουσία, ήταν επίσης αποκαλυπτικές για το πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατία μας από τέτοιες πρακτικές. Για κάθε ακροατή που δεν θα ασχοληθεί μόνο με την κομματική διάσταση της συζήτησης είναι προφανές ότι η δημοκρατία μας είναι πολύ σημαντική για να την εμπιστευόμαστε αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών και των κοριών. Χωρίς τη δύναμη των αποφάσεων και του απολογισμού στα χέρια του πολίτη, οι πολιτικοί μας θα είναι πάντα στο απυρόβλητο μέχρι τις επόμενες εκλογές, την επόμενη ηχογράφηση ή χειρότερα, την ημέρα που η αγανάκτησή μας θα μας οδηγήσει στα χέρια λαϊκιστών.

Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα το πρώτο βήμα. Ας πάρουμε ένα θεσμό όπως είναι η δικαστική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο, τα επιμελητήρια, οι συνεταιρισμοί, οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα εργατικά κέντρα που σήμερα εξαρτώνται από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και ας τους δώσουμε παραπάνω δύναμη να υπηρετούν και να λογοδοτούν στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που μεταφέρει εξουσία στον πολίτη. Μια μεταρρύθμιση που λέει, χωρίς περιστροφές, ότι την ημέρα που γιορτάζουμε τη δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο, οι προσκαλεσμένοι βρίσκονται στην υπηρεσία όσων δεν είναι καλεσμένοι σε αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:48 - 27 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.