ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο εύστοχος συμβολισμός της Ροτόντας με αφορμή το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Ο εύστοχος συμβολισμός της Ροτόντας με αφορμή το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» Κύριο

05:45 - 08 Οκτ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών της ΕΕ Erasmus, είχε και έναν πολύ εύστοχο συμβολισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Και κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μνημείο, σε μία αντιδιαστολή με τα όσα δρομολογεί ο Ερντογάν. 

 

Η Ροτόντα είναι ρωμαϊκό μνημείο του 4ου αιώνα και προοριζόταν για ναός του Διός και μαυσωλείο του αυτοκράτορα Γαλέριου. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τέτοιο και από το τέλος του 4ου αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. 

 

Από τα τέλη του 16ου αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί, οπότε και προστέθηκε ο μιναρές. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ονομάστηκε «Άγιος Γεώργιος» από την παρακείμενη εκκλησία. Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο. 

 

Με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της απονομής του βραβείου στην κ. Φον Ντερ Λάιεν και το διεθνές ακροατήριο, για να αναδείξει την διαφορά και να υπογραμμίσει τις ακραίες ενέργειες του Ερντογάν.

 

Όπως σημείωσε, η Ροτόντα συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι όμως «που δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί»...

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.