ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Τατάρ, το ψευδοκράτος και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Βρετανίας

Ο Τατάρ, το ψευδοκράτος και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Βρετανίας Κύριο

10:24 - 19 Οκτ 2020
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο νικητής των «εκλογών» της Κυριακής στο ψευδοκράτος της Κύπρου Ερσίν Τατάρ, περιγράφεται από πολλές πηγές ως εκπρόσωπος του παρακρατικού μηχανισμού του Ερντογάν και, φυσικά, εκλεκτός του Τούρκου Προέδρου.

Η δράση του τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πολυδιάστατη και σήμερα εμφανίζεται με τον μανδύα του υπερεθνικιστή ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με θέσεις που πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν κάποιου είδους συζήτηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Σίγουρα δεν πρόκειται για απλή περίπτωση και αξίζει να γνωρίζει κανείς μία πτυχή της καριέρας του. 

Από το 1986 έως το 1991 ο Τατάρ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Polly Peck και στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου Ασίλ Ναντίρ. Ο Ναντίρ διατηρούσε στενές σχέσεις με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, όπου και κατέφυγε το 1993. Λόγος της φυγής του ήταν η δίωξη σε βάρος του, ως πρωταγωνιστή σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για την αλλαγή της νομοθεσίας. 

 

Όπως ανακάλυψαν οι βρετανικές αρχές εκείνη την εποχή, ο Ναντίρ με τη βοήθεια του Τατάρ οργάνωσαν ένα δίκτυο παράνομων μεταβιβάσεων ποσών που έφταναν τα 150 εκαομμύρια λίρες, σε διάφορους λογαριασμούς στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. Ο Τατάρ ήταν τότε οικονομικός διευθυντής της εταιρείας. 

 

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα της εποχής, ο Τατάρ είχε επιχειρήσει να καταστρέψει πολλά ενοχοποιητικά έγγραφα, τα οποία ωστόσο εντοπίστηκαν από τις βρετανικές αρχές, επανασυγκολήθηκαν και αποτέλεσαν στοιχεία της δικογραφίας, βάσει της οποίας ο Ναντίρ καταδικάστηκε το 2012 σε 10ετή φυλάκιση. Δεν εξέτισε την ποινή, καθώς εκδόθηκε στην Τουρκία και στην ουσία αφέθηκε ελεύθερος. 

 

Η δράση αυτή του Τατάρ και η στενή σημερινή του σχέση με το καθεστώς Ερντογάν, φωτίζουν πολλές πτυχές της λειτουργίας και του καθεστώτος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Υπό μία έννοια δε, πρέπει να αποτελούν στοιχεία τα οποία οφείλουν να έχουν υπόψη τους όλοι, εν όψει των όσων θα επακολουθήσουν…

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.