ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Τσίπρας «αποχαιρετά» τη Μέρκελ με αναμνήσεις από μία ψαροταβέρνα του Πειραιά

Ο Τσίπρας «αποχαιρετά» τη Μέρκελ με αναμνήσεις από μία ψαροταβέρνα του Πειραιά Κύριο

12:17 - 23 Σεπ 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Εν όψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στη Γερμανία και του τέλους της εποχής Μέρκελ, πολλά είναι τα αφιερώματα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Σε αυτά γράφουν πρώην (κατά κανόνα) ηγέτες και Πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέραν των γνωστών ή και άγνωστων στοιχείων, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο τέως Πρωθυπουργός θυμάται ένα δείπνο που παρέθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ τον Ιανουάριο του 2019 στο  Πειραιά, κατά την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τότε η καγκελάριος. 

 

Σε αυτό το δείπνο αναφέρεται ο κ. Τσίπρας τόσο στο σχετικό του άρθρο στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής όσο και στο αντίστοιχο αφιέρωμα της Zeit, την Πέμπτη. Ωστόσο, επιλέγει να αναδείξει διαφορετικά στοιχεία από εκείνη τη βραδιά στα δύο κείμενα του. 

 

Στο μεν πρώτο, αναφέρει ότι ρώτησε την Άνγκελα Μέρκελ γιατί έκανε το λάθος, όπως λέει, να δεχθεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Και παραθέτει την απάντηση της καγκελαρίου, με ένα αδικαιολόγητα υπεροπτικό σχόλιο: «Πιστή στις αντιφάσεις της, μου απάντησε ότι απαιτούνταν ένα επίπεδο αυστηρότητας στην τήρηση των κανόνων (…). Χρειαζόμασταν έναν «ξένο» θεσμό εκτός ΕΕ να τι επιβάλει».

 

Στην Zeit, αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας αποφεύγει τα προπετή σχόλια και θυμάται από το δείπνο στον Πειραιά, ότι «εκεί μου αποκάλυψε την πεποίθησή της ότι όταν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια» και πως «ο τρόπος με τον οποίο η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης τις θέσεις της αλλά και η απόρριψή τους ήταν έντιμοι»

 

Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν μιλάει για απόρριψη των θέσεων της κ. Μέρκελ, είναι κάπως ασαφές…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.