ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Παπανδρέου είπε ότι η Μέρκελ δεν ήταν αρνητική στο δημοψήφισμα, δεν είπε όμως γιατί

Ο Παπανδρέου είπε ότι η Μέρκελ δεν ήταν αρνητική στο δημοψήφισμα, δεν είπε όμως γιατί Κύριο

14:46 - 05 Νοε 2021
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης είχε κάποιο ενδιαφέρον, έστω και με πολλά στοιχεία παραδοξότητας, καθώς ήταν κάτι-σαν-αγιογραφία.

Παρακάμπτοντας αυτό, ο πρώην Πρωθυπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, είπε και κάποια πράγματα που έχουν ιστορική αξία. 

 

Μεταξύ αυτών, και ότι είχε ενημερώσει πριν από την επεισοδιακή Σύνοδο των Κανών του 2011 την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόθεση του να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο μνημόνιο που ερχόταν. Κατά τα όσα είπε, η καγκελάριος τότε δεν ήταν αρνητική. 

 

Υπάρχουν όμως οι κρίσιμες λεπτομέρειες, που (θέλουμε ίσως να) ξεχνούμε. Η Μέρκελ δεν ήταν αρνητική, επειδή, σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ της εποχής, είχε ερμηνεύσει το δημοψήφισμα ως διαδικασία μέσω της οποίας οι Έλληνες θα αποφάσιζαν αν θέλουν να μείνουν εντός ευρωζώνης ή όχι. Κατά τους FT της περιόδου εκείνης, κάτι τέτοιο θα την διευκόλυνε πολιτικά, είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση. 

 

Στην επίμαχη Σύνοδο, ο Σαρκοζί έγινε ως γνωστόν έξαλλος ακούγοντας τα περί δημοψηφίσματος, όμως η Μέρκελ φέρεται να είχε δηλώσει: «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ, μεταξύ μας ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει. Πρέπει να αποφασίσουμε. Ή θέλετε να μείνετε εντός ευρωζώνης ή όχι». 

 

Για μία ακόμη φορά, γίνεται σαφές. Η αλήθεια μπορεί να είναι μία, αλλά έχει και τις κρίσιμες ερμηνείες της…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.