ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι κάνει τον Ερντογάν να πάει τελικά στην Πράγα; 

Τι κάνει τον Ερντογάν να πάει τελικά στην Πράγα;  Κύριο

12:08 - 03 Οκτ 2022
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Στα σημαντικά της εβδομάδας προφανώς και συγκαταλέγεται η διπλή σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και της ΕΕ στην Πράγα.

Οι λόγοι είναι πολλοί, από τα ενεργειακά και την γεωπολιτική αναστάτωση, έως την επερχόμενη οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά όμως την Ελλάδα, η σημασία των συνόδων συνοψίζεται στα ελληνοτουρκικά. 

 

Έως και το πρωί της Δευτέρας παρέμενε άγνωστο και αμφίβολο αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα πήγαινε στην Πράγα και θα συμμετείχε στη σύνοδο της ΕΠΚ, στην οποία έχει προσκληθεί. Όμως τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρίσκεται τελικά στην τσεχική πρωτεύουσα στο τέλος της εβδομάδας. 

 

Η σύμπτωση είναι πως η πληροφορία αυτή διακινήθηκε έπειτα από τη συνάντηση της Κυριακής, μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Σάλιβαν και του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Καλίν, στην Κωνσταντινούπολη. 

 

Τι συζητήθηκε εκεί, και ποιος είναι ο λόγος που τελικά κάνει τον Ερντογάν να ταξιδεύει στην Πράγα, είναι άγνωστο. 

 

Όταν όμως είναι σαφές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας κάποια ανταλλάγματα από τη Δύση για την «νομιμοφροσύνη» του, είναι δεδομένο ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. 

 

Τι ανταλλάγματα μπορεί να έχει πάρει ή τι σχετικές διαβεβαιώσεις μπορεί να έχει αποσπάσει, είναι άγνωστο. 

 

Γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία και μελέτη από την ελληνική πλευρά, είτε υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη — Ερντογάν, είτε όχι…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.