ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ευ. Μυτιληναίος: Το «άσφαιρο» πλαφόν και οι προβλέψεις για τις τιμές τον χειμώνα

Ευ. Μυτιληναίος: Το «άσφαιρο» πλαφόν και οι προβλέψεις για τις τιμές τον χειμώνα Κύριο

11:26 - 24 Νοε 2022
Γιώργος Αλεξάκης

Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

“Ασφαιρο” είναι το μέτρο επιβολής πλαφόν στα 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos κ Ευάγγελος Μυτιληναίος. Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει την ερχόμενη Άνοιξη ένα νέο ανοδικό σερί τιμών στο φυσικό αέριο.
Ειδικότερα μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος «Έξυπνη Πόλη» της MYTILINEOS στα Άσπρα Σπίτια, ο κ Μυτιληναίος ανέφερε ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ οδηγεί σε τιμές 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρεύμα.
 
Όπως εξήγησε, βέβαια η επιβολή ορίων στις τιμές είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα «γιατί θα πρέπει να οριστεί σε ένα επίπεδο που αφενός θα προσελκύει φορτία, αφετέρου θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου, διαφορετικά γιατί να μπει». Το προτεινόμενο επίπεδο προφανώς δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις την ώρα, δε, που υπάρχουν πολλά πλοία LNG που αναζητούν τερματικούς σταθμούς, φαινόμενο που εντείνει την ανάγκη για αναζήτηση μιας ορθολογικής ισορροπίας στις τιμές.
 
Αναφορικά με τις κλιμακώσεις του φυσικού αερίου υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει προ διμήνου (και που επαληθεύτηκε) για υποχώρηση στα επίπεδα των 100 ευρώ/MWh, προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο «επιστροφής» της κρίσης τιμών την άνοιξη του 2023, ιδίως εάν η γεωπολιτική ένταση παραμείνει «στο κόκκινο».
 
Εξέφρασε την άποψη ότι οι ισορροπίες στην αγορά αερίου είναι οριακές και ότι αν συμβεί κάτι στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον οι τιμές εκτινάσσονται προς τα πάνω. “Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι επειδή οι αποθήκες είναι γεμάτες (με αποτέλεσμα πλοία έμφορτα με LNG να περιμένουν να ξεφορτώσουν) και ο χειμώνας είναι -προς το παρόν- ήπιος, δεν θα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές έως ενδεχομένως τα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν και θα φτάσουμε στο Μάρτιο οπότε οι αποθήκες θα αρχίσουν να αδειάζουν και εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, με πολλούς αναλυτές να διαβλέπουν ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη. Σημείωσε, δε, ότι η δυσκολία η μεγάλη αφορά τον επόμενο χειμώνα.
 
Ο κ. Mυτιληναίος προεξόφλησε ότι η Mytilineos θα έχει το 2022 και το 2023 «πολύ καλά αποτελέσματα», ενώ επέκρινε τη φορολόγηση των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι η εταιρία το 2022 θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνον από την ειδική εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει ως παραγωγός και προμηθευτής, αλλά και από τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται (πλαφόν και ειδικό τέλος 10 ευρώ/MWh). Τόνισε, δε, ότι με φορολογήσεις που φτάνουν σχεδόν το 100% ακυρώνεται η ίδια η λειτουργία της αγοράς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.