ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Ακούστηκε» μέχρι τη Γερμανία η παρέμβαση Μυτιληναίου

«Ακούστηκε» μέχρι τη Γερμανία η παρέμβαση Μυτιληναίου Κύριο

15:57 - 01 Δεκ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Σε εκτενή ανάλυση η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υποστηρίζει ότι «δεν είναι καλή η σημερινή εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη» και παραθέτει παραδείγματα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο κομμάτι που αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις η εφημερίδα αναφέρει, σύμφωνα με την DW: «Όταν ο (Γερμανός καγκελάριος) Σολτς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε με μία περιήγηση στην Ακρόπολη. Η Αθήνα ήλπιζε σε μία νέα αρχή με τον Σολτς, μετά τις επιβαρυμένες σχέσεις στην περίοδο διακυβέρνησης της Μέρκελ. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες δεν βλέπουν βελτίωση και θεωρούν εγωϊστική τη συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα γράφει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αξιοσημείωτη εγκράτεια στην κριτική προς το Βερολίνο, αλλά την ίδια στιγμή επιχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής σε έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, τα λέει έξω από τα δόντια.

«Αισθάνομαι άβολα στη σκέψη ότι πολλά προβλήματα της Ευρώπης προέρχονται από τη Γερμανία» ανέφερε πρόσφατα ο Μυτιληναίος σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα. «Οι Γερμανοί μπορεί να έλυσαν μερικά προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα».

Η Γερμανία, ανέφερε ο Έλληνας επιχειρηματίας, επικαλείται την κοινοτική αλληλεγγύη στην ΕΕ, «αλλά την πετάει στον κάλαθο των αχρήστων, όταν δεν τη συμφέρει».

Πρόκειται για αναφορές που είχε κάνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS A.E. Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών τον Οκτώβριο. Φαίνεται πως προκάλεσαν αίσθηση και ο απόηχός τους είναι έντονος στη Γερμανία μέχρι σήμερα.

Να επισημάνουμε τέλος πως ο κ. Μυτιληναίος επανήλθε στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δ.Σ. της Εurometaux και άσκησε σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την ΕΕ για "αυτοκτονική" αδράνεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.