ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι «άκυροι» προφήτες, η αντοχή των ρωσικών τραπεζών και η κατάρρευση των δυτικών

Οι «άκυροι» προφήτες, η αντοχή των ρωσικών τραπεζών και η κατάρρευση των δυτικών Κύριο

11:09 - 27 Μαρ 2023
Άγγελος Κωβαίος

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο και λίγες εβδομάδες αφότου η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία, πολλοί «προφήτες» της Δύσης προέβλεπαν την κατάρρευση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος και μαζί με αυτό και της ίδιας της Ρωσίας.

Σήμερα, η τραγική ειρωνία της πραγματικότητας έχει οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικό μονοπάτι τις εξελίξεις. 

Οι τράπεζες της Δύσης είναι αυτές που απειλούνται με ένα ντόμινο πτωχεύσεων και κρίσεων, το ανήκουστο συνέβη και μία ελβετική τράπεζα κατέρρευσε, η Deutsche Bank θέτει ζήτημα ενδεχόμενης πτώχευσής της και ποιος ξέρει τι ακολουθεί. 

 

Και στη Ρωσία τι γίνεται; Τίποτε. Η ροή συναλλάγματος είναι χειμαρρώδης λόγω των πωλήσεων καυσίμων, οι κυρώσεις σχεδόν άκυρες και ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα, μάλλον δίχως αποτέλεσμα. 

 

Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο και όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, διαπιστώνεται ότι η Ρωσία ήταν σε αυτό το πεδίο πολύ καλά προετοιμασμένη. Κυρίως επειδή η ρωσική Κεντρική Τράπεζα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε μεγάλο βαθμό είχε εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας. 

 

Ποια θα είναι η εξέλιξη; Ίσως να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, πάντως για μία ακόμη φορά καλό θα είναι να μην δίνεται και τόσο μεγάλη σημασία στους «προφήτες»…

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.