ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νέος ΚΟΚ δεν θα βελτιώσει τα πράγματα χωρίς αυστηρή αστυνόμευση

15:15 - 21 Αυγ 2006 | Από θέσεως...
Επιτέλους, βρήκαμε γιατί σκοτωνόμασταν σαν τις μύγες ως τώρα στους δρόμους. Δεν είχαμε τον κατάλληλο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γνωστού και ως ΚΟΚ, και τώρα που θα τον αποκτήσουμε, οι μισοί τουλάχιστον από τους πάμπολλους έλληνεςπου άφηναν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο κάθε χρόνο, θα την γλυτώνουν. Γιατί με την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ τελειώνουν τα ψέματα, αφού τα πρόστιμα που θα πέφτουν θα τσούζουν, όπως βεβαίως και οι ποινές. Οπότε αυτομάτως οι έλληνες θα αρχίσουν να σέβονται τους κανόνες κυκλοφορίας και θύτες και θύματα θα λιγοστέψουν.

Μακάρι να είναι έτσι, αλλά πολύ αμφιβάλλουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα επιθυμητά, ή τουλάχιστον τόσο θεαματικά, όσο τα αναμένουν οι ειδικοί και η Τροχαία. Η όπως λένε ότι τα αναμένουν για να ευλογήσουν τον νέο ΚΟΚ και να τον παρουσιάσουν ως πανάκεια. Λες και γι αυτό γίνονται τόσα δυστυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Λες και τα μεγαλύτερα πρόστιμα ή οι πιο βαριές ποινές μόνες τους θα βελτιώσουν την κατάσταση. Κούνια που τους κούναγε…

Τα πράγματα στους ελληνικούς δρόμους θα βελτιωθούν μόνον αν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και αν αλλάξει η νοοτροπία των ελλήνων οδηγών και πεζών. Αλλά ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αλλάξει η νοοτροπία των ελλήνων οδηγών και πεζών είναι η αστυνόμευση, δηλαδή η καλή λειτουργία του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού. Αυτό όμως πρέπει να το δούμε για να πιστέψουμε. Ως τότε δικαιούμαστε να αναρωτιόμαστε πώς θα αλλάξει η Τροχαία για να γίνει αποτελεσματική η αστυνόμευση. Όχι τις τρεις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ΚΟΚ, αλλά συνεχώς, αδιάκοπα και σε όλη τη χώρα. Μαζί δε με την Τροχαία θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι γίγαντες του υπουργείου Συγκοινωνιών που δίνουν τις άδειες, ακόμη και σε ημιμογγόλους, αρκεί να υπάρχει το σχετικό λάδωμα. Και πριν από την τροχαία και τους υπαλλήλους, θα πρέπει να καθιερωθεί, ουσιαστικά φυσικά, η κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών στα σχολεία. Αν και μετά θα πρέπει να πεισθούν και οι γονείς τους.

 

Η δυσπιστία και ο σκεπτικισμός δικαιολογούνται απόλυτα. Η εμπειρία λέει ότι η αστυνόμευση είναι ανεπαρκέστατη ακόμη και μέσα στην Αθήνα, αφού τα όργανα λείπουν από τα σημεία στα οποία πρέπει να βρίσκονται, γιατί προτιμούν να κάνουν ότι δεν βλέπουν τις παραβάσεις τις περισσότερες φορές, αφού έχουν το βλέμμα στραμμένο στο άπειρο και γιατί πάρα πολύ συχνά δεν γνωρίζουν τον ΚΟΚ ή έχουν αντιρρήσεις για πολλές διατάξεις του. Πώς να ρίξουν πρόστιμο σε μοτοσυκλετιστή που δεν φοράει κράνος, αφού ούτε οι ίδιοι δεν φοράνε όταν είναι εκτός υπηρεσίας! Στην επαρχία, έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού το τσίπουρο ρέει άφθονο από το πρωί ως το βράδυ και το πίνουν παρέα τα όργανα της τάξης και οι πολίτες, ενώ οι νεαροί είναι ασύδοτοι είτε έχουν δίπλωμα οδήγησης, είτε όχι.

Με βάση τα δεδομένα, υπέρμετρη αισιοδοξία δεν επιτρέπεται. Η εφαρμογή του νέο ΚΟΚ δεν πρόκειται να διορθώσει αυτόματα την κατάσταση. Οσοι τα διαλαλούν είναι ή ανόητοι που περπατούν στα σύννεφα, ή πολιτικάντηδες απατεώνες. Για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται αυστηρότατη και συνεχής αστυνόμευση. Αυτήν ποιος θα την εξασφαλίσει στην Ελλάδα όπου δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Αγγελος Στάγκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.