ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοι θα ψάξουν για πολιτικά συμπεράσματα από τις εκλογές της Κυριακής

12:29 - 13 Οκτ 2006 | Από θέσεως...
Είναι φανερό ότι οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε μία στιγμή που η κυβέρνηση δεν είναι στα καλύτερά της. Οι κουμπάροι, οι απεργίες των εκπαιδευτικών που πρόκειται να συνεχισθούν και μετά τις εκλογές, οι διενέξεις των υπουργών, οι παραστάσεις του κ. Ψωμιάδη, ακόμη και οι επιπτώσεις από την ξαφνική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%, στα χαρτιά βέβαια, έχουν προκαλέσει ρωγμές στο κυβερνητικό προφίλ. Ρωγμές που ο περίφημος επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης αδυνατεί να αποκαταστήσει και έτσι αναγκάστηκε ο κ. Καραμανλής να αρχίσει τις προσωπικές εμφανίσεις. Να μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός είναι το κύριο ατού της κυβερνητικής παράταξης.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της κυβέρνησης κατά γενική ομολογία και ασφαλώς ο κ. Καραμανλής θα σκέπτεται ήδη πως θα την διορθώσει πριν ξεφύγει τελείως η κατάσταση. Η συνηθισμένη πρακτική είναι ο ανασχηματισμός, αλλά από την άλλη πλευρά "ο πάγκος" της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δενείναι πολύ πλούσιος. Και πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα επηρεασθούν και από τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ερώτημα είναι λοιπόν κατά πόσον οι πολίτες στέλνουν πολιτικά μηνύματα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Από τη μία πλευρά η εικόνα και το χρώμα του χάρτη στις νομαρχίες θα γίνει αντικείμενο ερμηνείας και εκμετάλλευσης από τους αντίπαλους, συγκρινόμενο μάλιστα με τον προηγούμενο. Η τελική εικόνα και το χρώμαθα φανούν στις νομαρχίες στον δεύτερο γύρο, αλλά τροφή σε ερμηνείες και εκμετάλλευση θα δώσουν επίσης τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα αποτελέσματα σίγουρα επηρεάζονται από τα πρόσωπα που ζητούν την ψήφο των πολιτών, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Επιπλέον, οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές, οπότε οι ψηφοφόροι νοιώθουν περισσότερο χειραφετημένοι και καμιά φορά επιλέγουν να στείλουν μηνύματα στην εκάστοτε κυβέρνηση.Θα πρέπει πάντως να ληφθούν υπ΄ όψιν και άλλοι παράγοντες όπως η εκλογή δήμαρχου ή νομάρχη με 42% στον πρώτο γύρο και διακομματικές συμφωνίες, ή συμφωνίες μεταξύ τοπικών συνδυασμών στον δεύτερο γύρο. Δεν υπάρχει ας πούμε αμφιβολία ότι Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ θα αλληλοϋποστηριχθούν στον δεύτερο γύρο.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής έχει φροντίσει νωρίς-νωρίς να αφαιρέσει από τις εκλογές της Κυριακής τις πολιτικές προεκτάσεις, με την έννοια ότι τα αποτελέσματα δεν θα σημαίνουν τίποτα για την κυβέρνηση. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς ο κ. Παπανδρέου περιμένει πως και πως αποτελέσματα που θα μπορούν να κριθούν θετικά για το ΠΑΣΟΚ για να πάρει τα πάνω του. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τη μάχη των εκλογών θα ακολουθήσει η μάχη των επικοινωνιακών μηχανισμών για να πείσουν ότι νίκησαν.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.