ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σίγουρη για τη νίκη στις εκλογές η ΝΔ, ανησυχεί για τον εκλογικό νόμο

18:55 - 22 Νοε 2006 | Από θέσεως...
Ο κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και δεν θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Το είπε στην Σλοβακία λίγες ημέρες πριν έλθουν στο φως της δημοσιότητας τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB, που επιβεβαίωσε την υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης έναντι του ΠΑΣΟΚ.Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ήδη τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, όπως και άλλων και γιαυτό μιλούσε με αυτή την άνεση. Ωστόσο, η έννοια πρόωρων εκλογών έχει πολλές ερμηνείες και γιαυτό τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στοιχηματίζουν ήκαι διαλαλούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν τον Οκτώβριο του 2007. Κατ΄ αυτούς η διεξαγωγή εκλογών 5-6 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας δεν σημαίνει ότι είναι πρόωρες…

Ασχέτως πάντως του κατά πόσον θα είναι πρόωρες ή όχι οι εκλογές, αν γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την έκβασή τους. Θεωρούν ότιη Νέα Δημοκρατία θα είναι οπωσδήποτε το πρώτο κόμμα και έχουν μόνο ένα μικρό φόβο μήπως ο ισχύων εκλογικός νόμος τους καταδικάσει σε μία πλειοψηφία 2-3 εδρών ή και δεν τους επιτρέψει να υπερβούν τις 150 έδρες, σε ακραία βέβαια περίπτωση. Όπως είναι γνωστό, ο σημερινός εκλογικός νόμος επιβάλλει σαν κρίσιμο ποσοστό το 42% και από εκεί και πέρα παίζουν οι διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Σε γενικές γραμμές όμως δυσκολεύει την κατάκτηση άνετης πλειοψηφίας στη Βουλή, αν η διαφορά στα ποσοστά δεν είναι σημαντική. Στη Ν.Δ. και στο Μαξίμου λοιπόν, φοβούνται το ενδεχόμενο μίας ισχνής πλειοψηφίας στη Βουλή της τάξης των 153 περίπου εδρών.

Ο κ. Καραμανλής έχει προγραμματίσει διάφορες μεταρρυθμίσεις-φραστικές ή πραγματικές, θα δείξει-για την επόμενη τετραετία και αποφεύγει να ανοίξει μέτωπα τώρα. Ακόμη και για την μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που τον ενδιαφέρει προσωπικά και θέλει να αφήσει σφραγίδα, δίνει παράταση, όπως φέρεται ότι άφησε να εννοηθεί μιλώντας με φοιτητές στο London School of Economics. Εκεί δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει, αλλά ίσως με κάποια καθυστέρηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.Δεν αποκλείεται επομένως και η μεταρρύθμιση στην Παιδεία να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι πως μπορεί να προχωρήσει μία κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις, αν η πλειοψηφία της είναι ισχνή και αυτό είναι που προβληματίζει το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης. Είναι ένα ενδεχόμενο, έστω και μικρών πιθανοτήτων, που θέλουν να το αποφύγουν και γιαυτό θα ήθελαν την αλλαγή του εκλογικούνόμου από αυτή τη Βουλή. Για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος πάντως και ο νέος να εφαρμοσθεί στις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο τρίτα της Βουλής και ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κάτι τέτοιο. Αρα, το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι να ψηφίσει μόνη της ένα νέο εκλογικό νόμο και αυτός να έχει εφαρμογή τις μεθεπόμενες εκλογές. Και όχι κανένα νόμο που θα προβλέπει αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας ή την καθιέρωση λίστας,γιατί αυτόν δεν θα τον ψηφίσουν ούτε οι νεοδημοκράτες βουλευτές. Κανείς δεν ψηφίζει την κατάργηση της θέσης του και ούτε αυτοί θα το κάνουν.

Το μόνο που απομένει είναι η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για ψήφιση έναν εκλογικό νόμο που θα ενισχύει το πρώτο κόμμα σε βάρος του δεύτερου και τίποτα άλλο. Ο νόμος αυτός θα ψηφισθεί, αλλά οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα. Αν η νέα κυβέρνηση προκύψει(και είναι του κ. Καραμανλή) με ισχνή πλειοψηφία, τότε θα μπορεί να ξαναπάει σύντομα σε εκλογές με τον νέο πλέον νόμο, προκειμένου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και για να παραμείνει ο κ. Καραμανλής κυρίαρχος εσωκομματικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις φιλοδοξίες της κας Μπακογιάννη και είναι βέβαιο ότι ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το καραμανλικό στρατόπεδο τις ξεχνούν.

Ανακεφαλαιώνοντας, η κυβέρνηση νοιώθει σίγουρη για τη νίκη της στις επόμενες εκλογές, αλλά φοβάταιλίγο μήπως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν έχει άνετη πλειοψηφία.Γιαυτό σκέπτεται την ψήφιση ενός νέου νόμου που θα ισχύσει στιςμεθεπόμενεςεκλογές και θα προβλέπει την ενίσχυση του πρώτου κόμματος σε βάρος του δεύτερου, ώστε αν χρειασθεί να πάει γρήγορα σε νέες εκλογές, αν η πλειοψηφία της είναι ισχνή. Βέβαια ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει κάποια ρίσκα γιατί είναι δεδομένο ότι οι πολίτες και η οικονομία δεν θέλουν απανωτές εκλογές, αλλά προς το παρόν πρυτανεύει η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνιστά απειλή για πολύ καιρό.

Από την άλλη πλευρά, αντέχει η κυβέρνηση να περιμένει ως τον Οκτώβριο –το νωρίτερο υποτίθεται- για να πάει σε νέες εκλογές αποφεύγονταςως τότε τις μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα οποιουδήποτε μετώπου και οποιασδήποτε μύτης. Αντέχει δηλαδή να περιμένει τόσο καιρό χωρίς να κάνει αυτό για το οποίο εκλέχτηκε, δίχως δηλαδή να παράγει κυβερνητικό έργο;Θα δείξει, γιατί πολλοί εκτιμούν ότι τον πολιτικό χρόνο ως τις εκλογές θα τον γεμίζουν όσα θα συμβαίνουν στο ΠΑ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.