ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πάπας στοχεύει στη συσπείρωση όλων των χριστιανών

18:22 - 27 Νοε 2006 | Από θέσεως...
Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κωνσταντινούποληείναι πολλαπλής σημασίας,στέλνει διάφορα μηνύματα, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και ποικιλοτρόπως.

Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, αφού πρόκειται για τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, που ταυτόχρονα όμως είναι αρχηγός κοσμικού κράτους, ενώ υπάρχει και μία ιστορία που βαραίνει τις σχέσεις των καθολικών και των ορθοδόξων.Σαν να μην είναι δε αυτά αρκετά, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο που υπάρχει ένταση και φανατισμός στις σχέσεις Χριστιανοσύνηςκαι Ισλάμ, καθώς και σε μία χρονική στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη και η Ρωσία προσπαθεί να αναβαθμίσει την συνεργασία της με της ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνοντας προς αυτές.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η κατάσταση είναι αντικειμενικάεξαιρετικά περίπλοκη και οι ισορροπίες λεπτές, πόσο μάλλον που επιβαρύνθηκε σχετικά πρόσφατα από την γνωστή αναφορά του Πάπα σε «προσβλητικό» για το Ισλάμ και τον Μωάμεθ τσιτάτο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Παλαιολόγου. Μία αναφορά που είχε μεγάλη πολιτική σημασία και απευθυνόταν κυρίως, με την έννοια της προειδοποίησης, προς τους ευρωπαίους, λόγω της ανοχής που δείχνουν προς την ισλαμική θρησκεία και τους μουσουλμάνους, χωρίς να απαιτούν αμοιβαιότητα. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι ο σημερινός Πάπας είχε ταχθεί ως καρδινάλιος, κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Θα ήταν ίσως υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η επίσκεψη του Πάπα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο έχει σαν στόχο την ένωση των Εκκλησιών. Κάτι τέτοιο είναι μακρινό ακόμη, αλλά σίγουρα έχει στόχο την σύγκλιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου. Είναι σαφές ωστόσο ότι στους στόχους μέσα, ή και ως αποτέλεσμα της επίσκεψης ή της ενίσχυσης του διαλόγου, είναι και η ενίσχυση της θέσης Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Έμμεσα, πλην σαφώς, ο Πάπας αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προσφέρει στήριγμα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το τουρκικό κράτος κυρίως , όπωςκαι στις τριβές του με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιο. Αν και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να επισκεφθεί ο Πάπας και τη Μόσχα…

Η ’γκυρα αντιμετώπισε με καχυποψία, στα όρια της εχθρότητας, την επίσκεψη του Ποντίφηκα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίσκεψη ενισχύει το κύρος του κ. Βαρθολομαίου και καθιστά ακόμη πιο προβληματική την άρνηση του τουρκικού κράτους να επιτρέψει την λειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν αποτελεί ελληνοτουρκικό πρόβλημα, όπως και το θέμα με τα βακούφια κτήματα. Πρόκειται για θέματα που αγγίζουν την θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό επίσης το γνωρίζει η ΄Αγκυρα, ασχέτως αν δεν υποκύπτει στις πιέσεις. Για αντιπερισπασμό, προσπάθησε και πέτυχε ως ένα βαθμό, να δημιουργήσει αφιλόξενη ατμόσφαιρα γύρω από την επίσκεψη, με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις μουσουλμάνων που αντιτίθενται στην πραγματοποίησή της, αλλά και με την εκδήλωση απροθυμίας τουπρωθυπουργού κ. Ερντογάν να συναντηθεί με τον Πάπα.

Τελικά η συνάντηση θα γίνει, αλλά σχεδόν στα όρθια, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος δέχθηκε να προσθέσει και επίσκεψη στο Μπλέ Τζαμί στο πρόγραμμά του, προκειμένου να μην συντελέσει στην εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα.Ωστόσο, ο στρατηγικός στόχος του Βατικανού θα έχει επιτευχθεί. Και αυτός δεν είναι άλλος από την συσπείρωση των Χριστιανών όλων των δογμάτων. Γι΄αυτό και ο Πάπας δεν θα συναινέσει στο να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης, που είναι ένωση χριστιανικών χωρών.

Αγγελος Στάγκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.