ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε αρχίζει η κούρσα διαδοχής του Τσίπρα;

00:48 - 27 Σεπ 2016
Όλα αρχίζουν να μοιάζουν με το φθινόπωρο του 2014. Τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχοντας υποστεί την πρώτη ήττα από τις λαϊκιστικές ορδές του Τσίπρα στις ευρωεκλογές, υπέκυψε στους ούτως ή άλλως προϋπάρχοντες λαϊκιστικούς πειρασμούς της, διεμήνυσε στην Μέρκελ ότι «ως εδώ ήταν με το μνημόνιο» και όδευσε προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της εν όψει αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η καταλυτική διαφορά του σήμερα με την περίοδο εκείνη είναι ότι η χώρα τότε είχε μπει σε μία τροχιά, θα δοκίμαζε την ομαλή έξοδό της από το μνημόνιο και θα είχε την προστασία της προληπτικής γραμμής  χρηματοπιστωτικής στήριξης. 

 

Η σημερινή κυβέρνηση, συναισθανόμενη την κατακλυσμιαία φθορά της, είναι πλέον φανερό ότι επανέρχεται σε μία ρητορική αριστερίστικη, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να πρωτοστατεί σε αυτήν την εκστρατεία, δεδομένου ότι διεκδικεί και την εσωκομματική του αναβάθμιση εν όψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι βεβαίως γνωστό και δεδομένο ότι και ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν διακρίνεται για την συνέπεια του αριστερού του λόγου με τις μνημονιακές του πράξεις και αποφάσεις. 

Ομως αυτό έχει λίγη σημασία, όσο ο υπουργός Οικονομικών προωθεί την προσπάθεια θεμελίωσης του αριστερού του προφίλ στο εσωκομματικό πεδίο και κατ’ επέκταση σε όσους είναι ακόμη διατεθειμένοι να ακούν αυτά που λέει και που θεωρούνται δυνάμει ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος είπε την Δευτέρα:  «Όσο είμαι εγώ υπουργός δεν θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Εμείς όπως έχουμε φτιάξει τον νόμο πρέπει να είναι σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Και τη σύμφωνη γνώμη τη δική μου δεν θα την έχουν».

Η φράση αυτή με τρεις τρόπους μπορεί να ερμηνευθεί: Είτε ο κ. Τσακαλώτος σύντομα θα πάψει να είναι υπουργός, είτε η κυβέρνηση έχει αρχίσει να βλέπει τα σκούρα και θέλει να έχει έτοιμο πεδίο και μέτωπο αντιπαράθεσης με τους δανειστές εν όψει ενδεχόμενων εκλογών, είτε ο υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και να διεκδικήσει κεντρικό ρόλο σε μία κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα, η οποία ούτε έχει ξεκινήσει ούτε και είναι ορατή αυτή την στιγμή. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τετοια συζήτηση θα γίνει κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ερχεται δε αυτή η δήλωση λόιγες ημέρες αφόρου ο Τσίπρας για μία ακόμη φορά διαβεβαίωνε διάφορους επενδυτές στην Νέα Υόρκη για την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις και την δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος. Η φράση του Τσακαλώτου με αυτά δεν συμπίτει. 

Υπό το πρίσμα αυτό, μία άλλη δήλωση της Δευτέρας ενδέχεται να διαμορφώνει περιβάλλον αντίστοιχο με εκείνο του 2014, όταν οι δανειστές στην ουσία απέσυραν την στήριξή τους προς τον Αντ. Σαμαρά. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε: «Ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί προβλήματα» , προσθέτοντας ότι «αυτό μπορούμε να το δούμε στην κλασική περίπτωση της Ελλάδας». 

 

Και συνέχισε λέγοντας ότι «μία νέα κυβέρνηση ήρθε με μία λαϊκιστική στάση, πως δεν χρειαζόμαστε πλέον λιτότητα, πως θα ξοδέψουμε όσα θέλουμε, και ουσιαστικά η Ελλάδα σήμερα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζόταν εάν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». 

 

Η νέα αυτή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη ενάμισυ και πλέον χρόνο στην εξουσία. Αυτό ήταν έως και σήμερα το σημείο, στο οποίο ο κύκλος των μνημονιακών κυβερνήσεων άρχιζε να κλείνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.