ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μετεωρολογικό δελτίο της Δικαιοσύνης

18:02 - 30 Σεπ 2016
Η πρωτοφανής παραδοχή με την οποία διακόπηκε η διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου την Παρασκευή επρόκειτο να συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου, βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητική.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου εξέδωσε μία εξίσου ανησυχητική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

 

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

 

Ακριβείς πληροφορίες για το τι συνέβη στην συνεδρίαση που διακόπηκε δεν υπάρχουν.

 

Αλλά δεν είναι και καθοριστικής σημασίας οι πληροφορίες στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφότου εκδόθηκε η αυτή ανακοίνωση.

 

Τι σχέση μπορεί να έχει το κλίμα, «το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ιδίως ημέρες», με το καθήκον ενός δικαστικού λειτουργού και την λειτουργία ενός ανωτάτου δικαστηρίου;

 

Αποστολή τους δεν είναι ούτως ή άλλως να εξετάζουν, να κρίνουν και να αποφασίζουν χωρίς να επηρεάζονται από κανένα κλίμα;

 

Η εξέλιξη και ιδίως η ανακοίνωση φέρνει στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τα οποία αποτελούν πλέον αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

 

Όποιος κι αν επιχειρεί να επηρεάσει δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα του 2016, φαίνεται ότι το καταφέρνει, αφού το παραδέχεται άλλωστε και ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός και αναβάλει την διαδικασία και την απόφασή του.

 

Όμως το ίδιο ζήτημα τίθεται στην πραγματικότητα σε διαφορετική βάση.

 

Το θέμα δεν είναι τόσο αν κάποιος προσπαθεί να «διαμορφώσει κλίμα» για κάποιες αποφάσεις. Το θέμα είναι αν κάποιος προσπαθεί να τις υπαγορεύσει ή να τις επιβάλλει.

 

Ποιος μπορεί να είναι αυτός;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.