ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τέλος της σχέσης Τσίπρα - Ευρώπης

11:26 - 03 Οκτ 2016
Θα μπορούσε κάποιος να αρκεστεί στα δημοσκοπικά ευρήματα και την κοινωνική παρατήρηση, ώστε να διαπιστώσει πως η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής της αντοχής.

Οταν ακόμη και η «Αυγή» δημοσιεύει μία δημοσκόπηση με σαρωτικά αρνητική εικόνα  και για τον ίδιο τον Τσίπρα, είναι φανερό ότι πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή. 

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση όμως αρχίζουν να πληθαίνουν και οι ενδείξεις από το εξωτερικό. Καθώς φαίνεται οι «ημέρες του κρασιού και των ρόδων» στην σχέση Τσίπρα - Ευρώπης έχουν παρέλθει. 

 

Οι ενδείξεις είναι σαφείς και πολλές. 

  • Κάθε φορά που ο Τσίπρας αναφέρει ότι «έως το τέλος του έτους θα αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», οι αρνητικές απαντήσεις από το Βερολίνο είναι ακαριαίες και κατηγορηματικές. «Τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017»…
  • Η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που δεν διαψεύστηκε, άσκησε για πρώτη φορά έντονη κριτική στον Τσίπρα για τις παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην ταχύτητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας. Αυτό συνέβη προ ημερών στην Σύνοδο της Βιέννης για το προσφυγικό
  • Ο Επίτροπος Χαν, αρμόδιος για την διεύρυνση, από το «πουθενά» έθεσε επισήμως «Τσαμικό» ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη. Στην σχετική του απάντηση αναφερόταν: «Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Αλβανία) εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα».
  • Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, την προηγούμενη Παρασκευή ανέφερε ότι έως το 2017 το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο αλλάζει δραματικά τα δεδομένα, καθώς χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις για πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν πείσει τα κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους τους για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδας, υπό αυτόν τον όρο. 

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι συμπτωματικές, ούτε και συναισθηματικές - προφανώς - εκ μέρους των ευρωπαίων. 

 

Βλέπουν μία ελληνική κυβέρνηση να παίζει μονίμως καθυστέρηση και να αξιώνει συνεχώς όλο και περισσότερα, με την πρόφαση της «αλληλεγγύης». 

Αν κρίνει κάποιος από τα συμφραζόμενα συζητήσεων με ξένους διπλωμάτες, η Ευρώπη δεν πρόκειται αυτή τη φορά να επιδειξει ανοχή.

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται να κάνει τίποτε. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη κριθεί για τα περιθώρια της δράσης της και τα όρια της αποτελεσματικότητάς της και πολύ απλά, θα αφεθεί στην τύχη της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.