ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καψώνι του Eurogroup και ο φερετζές της διαπλοκής

08:36 - 11 Οκτ 2016
Ήταν ωραία η συζήτηση για την διαπλοκή και την διαφθορά στην Βουλή, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

Κατά κύριο λόγο, επειδή εκπλήξεις δεν είχε πολλές, πέραν του εμφανούς εκνευρισμού του Αλ. Τσίπρα. Διευκολύνθηκε έτσι η παρακολούθηση της συζήτησης, για όσους ήθελαν να την παρακολουθήσουν.

 

Ο Πρωθυπουργός έμοιαζε να έχει ένα σκονάκι, στο οποίο πρέπει να έγραφε «ό,τι και να πει οποιοσδήποτε, εσύ θα λες για την Siemens», ο Μητσοτάκης ήταν μάλλον πιο ψύχραιμος και πάντως έδειξε να μπαίνει πλέον στον ρόλο του, η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στο γνωστό ύφος και πλαίσιο, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να αναδείξει ένα νέο είδος «χαμηλής» αλλά μαζικής διαπλοκής, όπως εκδηλώνεται στην στρατολόγηση διαφόρων τρολς του διαδικτύου από την κυβέρνηση. Ο Κουτσούμπας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανέγνωσε μερικές παροιμίες και ο Λεβέντης ήταν ο γνωστός Λεβέντης.

 

Το ωραιότερο όλων ήταν ότι η συζήτηση αυτή διεξήχθη την ώρα που συνεδρίαζε το eurogroup και αποφάσιζε την εκταμίευση με το σταγονόμετρο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. «Μπροστά» θα καταβληθούν, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσε, τα 1,1 δισ. ευρώ που αφορούν αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους δανειστές και εν συνεχεία στα τέλη του μηνός θα εξεταστεί η πρόοδος της κυβέρνησης ως προς τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες, ώστε να δοθούν και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό. Κάτι σαν καψώνι.

 

Η εξέλιξη στην ουσία επιβεβαιώνει όσα έχουν γραφτεί και από εδώ τις τελευταίες εβδομάδες. Η ανοχή των δανειστών προς την κυβέρνηση Τσίπρα έχει εξαντληθεί. Τα δράματα περισσεύουν πλέον, όλα θα γίνουν με βάση τον μπούσουλα. Τήρηση δεσμεύσεων για αποδέσμευση χρηματοδότησης. Αυτό είναι το μήνυμα και αυτό είναι το μέλλον.

 

Όμως είναι βολικό για την κυβέρνηση να έχει έναν φερετζέ σε τέτοιες περιπτώσεις. Οπως η συζήτηση για την διαπλοκή.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα ακόμη χαριτωμένο στοιχείο είναι μάλλον η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου του Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος φαίνεται ότι αργά, σταθερά και μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν νέο Βαρουφάκη - χωρίς όμως την επικινδυνότητα του προκατόχου του, καθώς έχει βάλει την υπογραφή του στο Μνημόνιο και τα περιθώριά του εξαντλούνται στην μικροκομματική εκμετάλλευση των «επιτυχιών» του και δεν απειλούν με οριστικό και αμετάκλητο εκτροχιασμό - έρχεται και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μίλησε για ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα».

 

Προφανώς, το κακό θα ήταν να μην εκταμιεύσουν οι δανειστές τίποτε και να χρεωκοπήσει η χώρα στα καλά καθούμενα, όμως προφανέστερο είναι ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ξεχνιούνται.

 

Κατόπν αυτών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το σενάριο η κυβέρηση να αρχίζει και πάλι να ξυνει τους πάτους διαφόρων «βαρελιών» του δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για κάλυψη δαπανών - όπως έκανε και στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Υπάρχει κάποιος που να είναι βέβαιος ότι οι εκκρεμότητες που εμπόδισαν την κανονική εκταμίευση θα έχουν λυθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες;

 

Κατά τα λοιπά, η «Διαπλοκή» στην χώρα, μάλλον θα πρέπει να διασκεδάζει πολύ. Ολόκληρη Βουλή συζητούσε εννέα ώρες γι’ αυτήν…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.