ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολα λάθος στα ελληνοτουρκικά

15:22 - 14 Ιαν 2017
Ο άτσαλος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας και να φέρει την χώρα μπροστά σε απρόοπτα.

Ισως ο πλέον ατυχής χειρισμός των τελευταίων ημερών και εβδομάδων: έπειτα από ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, φέρνει στην Βουλή ένα σχέδιο για την κατασκευή υποδομών και την κατοίκηση 28 νησιών του Αιγαίου. Είναι γνωστό ότι τα νησιά στα οποία βρίσκονται κάποιες στοιχειώδεις υποδομές και στα οποία μπορεί να υπάρξει κάποια οικονομική δραστηριότητα, θεωρείται ότι έχουν υφαλοκρηπίδα και αυτό σημαίνει πολλά για τα όσα γίνονται στο Αιγαίο σήμερα. 

Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης είναι σωστή και θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχει δρομολογηθεί από δεκαετίες. Για την ακρίβεια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1993 είχε ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, το οποίο ούτε εντυπωσιακή πρόοδο είχε σημειώσει αλλά και διακόπηκε μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996. 

Το πρόβλημα με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης και των καθ’ ύλην αρμοδίων είναι ότι πολλές φορές δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση του χρόνου κατά τον οποίο κάτι θα πρέπει να αναφερθεί (αν πρέπει να αναφερθεί, γιατί πολλά θα μπορούσαν να γίνονται χωρίς δημοσιότητα και τυμπανοκρουσίες). 

Η ενημέρωση από τον κ. Σαντορινιό έγινε ενώ είναι δρομολογημένες οι συζητήσεις για το Κυπριακό, όπου ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει να φέρει όλα τα θέματα στο τραπέζι. Και ενώ στην Αθήνα δημοσιοποιούνταν οι προθέσεις εποικισμού των νησιών, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντούσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». 

Το ακόμη χειρότερο όμως είναι πως έπειτα από αυτήν την «απειλή», ο υφυπουργός Ναυτιλίας έσπευσε να δώσει… διεκρινίσεις και εξηγήσεις: «Σκοπός ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων, παραδείγματος χάριν, που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα, εν λόγω, νησιά. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους». 

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση κατόρθωσε με δύο λάθος κινήσεις, στην λάθος χρονική συγκυρία να επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και να προσπαθεί να δικαιολογηθεί στην Τουρκία. Είναι και αυτό άλλο ένα επίτευγμα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 14 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.