ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαρκής μπλόφα του μπατίρη

09:12 - 10 Μαρ 2017
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε την Τετάρτη μία έρευνα που περιλαμβάνει τρία σενάρια διάλυσης της ΟΝΕ και τρία αντίστοιχα για την σωτηρία της.

Ο συνδυασμός του πλέον αισιόδοξου σεναρίου με το δεύτερο πιο πιθανό – κατά τις εκτιμήσεις του πρακτορείου – το οποίο και αφορά ευθέως την Ελλάδα, θα πρέπει να λειτουργήσουν αφυπνιστικά για τις πολιτικές ομάδες της χώρας, με πρώτη την κυβέρνηση.

 

Ένα από τα σενάρια σωτηρίας της νομισματικής Ενωσης, το οποίο κατά το Bloomberg συγκεντρώνει πιθανότητες 75% προβλέπει τα εξής: Η Μαρίν Λεπέν χάνει τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία τον Μάιο, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες αντέχουν και  η Ανγκελα Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές στην Γερμανία και παραμένει η ηγετική μορφή της  Ένωσης.Επέρχεται μία συμφωνία για την δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και η Ελλάδα συνεχίζει να μην υλοποιεί τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευθεί. Αποτέλεσμα είναι να ξεσπά κρίση ανά τακτά διαστήματα, αλλά η χώρα να σώζεται κάθε φορά την τελευταία στιγμή. Κάπως έτσι και υπό καθεστώς διαρκούς επιτήρησης η ελληνική οικονομία κάποια στιγμή αρχίζει να βελτιώνεται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τραπεζική ένωση ολοκληρώνεται με την εισαγωγή ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων και το 2020 η Ευρωζώνη παραμένει ακέραιη και νέες χώρες  επιδιώκουν να γίνουν μέλη της.

 

Ένα άλλο σενάριο όμως, από τα απαισιόδοξα, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητα 50%, προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Με βάση αυτήν την εκδοχή, οι πιστωτές της ζητούν και νέες περικοπές στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές και υποστηρίζει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβανόταν στην συμφωνία του 2015. Κατόπιν αυτών, η Αθήνα χρεοκοπεί, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της προς την ΕΚΤ, οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών διακόπτονται και η Ελλάδα αποκόπτεται από την Ευρωζώνη.

 

Είναι σαφές ότι ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την ευρωζώνη, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ένα διαρκές πρόβλημα χωρίς λύση. Όπως επίσης είναι σαφές, ότι υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο που δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι να «διαπραγματεύεται» και να χάνει χρόνο. Όμως αυτό είναι το μόνο που κάνει. Και όπως αρχίζει να διαφαίνεται στις διαθέσεις όλων εκείνων που απεικονίζονται σε δημοσιεύματα όπως αυτό τουBloomberg, το παιχνίδι με τις πιθανότητες της καταστροφής μοιάζει επικίνδυνα με μπλόφα ενός μπατίρη. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 10 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.