ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαρύφαλλο (στο χέρι) και πονηριά στο μάτι…

15:17 - 27 Μαρ 2017
Από την Ρώμη και την παρ’ ολίγον – πάλι – αλλαγή της Ευρώπης μέσα σε ένα τριήμερο, ο Αλέξης Τσίπρας πετάχτηκε την Δευτέρα στην Αμαλιάδα και προσπάθησε να οικειοποιηθεί πολιτικά και τον Νίκο Μπελογιάννη. Λες και αρκεί ένα γαρύφαλλο.

Αναζωπυρώνοντας ο ίδιος μετεμφυλιακά πάθη και μιλώντας στο όνομα των Κομμουνιστών (!) με αφορμή τα εγκαίνια μίας έκθεσης για τον Μπελογιάννη , φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός έχει κάνει την επιλογή του. Απευθύνεται πλέον σε πολύ συγκεκριμένα ακροατήρια με το βλέμμα προφανώς στις εκλογές και μάλλον είναι αυτά που δεν ενοχλούνται από το συντελούμενο: την επίσημη πλέον ένταξη της Ελλάδας στην «χαμηλή ταχύτητα» της Ενωσης, αυτήν που επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά και από την διακήρυξη της Ρώμης, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις δήθεν απειλές του, προσυπέγραψε.

 

Είναι μάλλον απίθανο να μην έχει αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός τι έγινε στην Ρώμη. Σε μία πρωτοφανώς σαφή διατύπωση για ευρωπαϊκό κείμενο, επισημαινόταν στην κοινή δήλωση των 27:

 

«Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη».

 

Και επίσης: «Επιθυμούμε η Ένωση να είναι μεγάλη στα μεγάλα ζητήματα και μικρή στα μικρά. Θα προάγουμε μια δημοκρατική, αποτελεσματική και διαφανή διαδικασία λήψης αποφάσεων και καλύτερα αποτελέσματα».

 

Οι συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το «κοινωνικό κεκτημένο» όπως έλεγε ότι τις διεκδικούσε ο Πρωθυπουργός, έλειψαν - όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο - και περιορίστηκε ο Γιούνκερ να στείλει μία δική του επιστολή, η οποία δεν αποτελεί και επίσημο θεσμικό κείμενο, με το οποίο καθησύχαζε τον κ. Τσίπρα…

 

Είναι μάλλον σαφές ότι ενώ στην διακήρυξη της Ρώμης γίνεται λόγος για οικονομική σύγκλιση, η Ελλάδα με ευθύνη και αυτής της κυβέρνησης βρίσκεται σε μία τροχιά διαρκούς απόκλισης.  Είτε επειδή διαρθρωτική μεταρρύθμιση δεν είναι ορατή ούτε με το τηλεσκόπιο, είτε επειδή οι εύκολες λύσεις των περικοπών και της παρανοϊκής φορολόγησης έχουν οδηγήσει την οικονομία σε μία καθοδική περιδίνηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος. 

 

Ίσως κάποιοι «κακόπιστοι» έχουν δίκιο: η Αριστερά αγαπά τόσο πολύ τους φτωχούς που θέλει να τους πολλαπλασιάσει...

 

Κάπως έτσι οι ηρωισμοί του Αλέξη Τσίπρα τελείωσαν άδοξα για άλλη μία φορά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Δεν φάνηκε να τον απασχολεί όμως τίποτε τέτοιο.

 

Το Μαξίμου έβγαλε ένα ακόμη nonpaper που περιέγραφε ένα παράλληλο σύμπαν και ο Τσίπρας νόμισε για λίγες ώρες την Δευτέρα ότι έγινε ο νέος «άνθρωπος με το γαρύφαλλο»…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.