ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν καλή είδηση για την Ελλάδα, όχι όμως για τον Τσίπρα

08:04 - 08 Μαϊ 2017
Η Γαλλία ψήφισε. Καλώς ή κακώς αυτό που ψήφισε σημαίνει «Ευρώπη», «μεταρρύθμιση» και κάτι άλλο από αυτό που ξέραμε. Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά μπορεί να έχασε, όμως αναδεικνύεται σε μία ισχυρή πολιτική δύναμη που θα φανεί πολύ σύντομα πώς θα εκφραστεί και ποια πολιτική παρέμβαση θα έχει.

Διαφαίνεται πως το αποτέλεσμα της Γαλλίας θα συνδυαστεί με μία νίκη της Ανγκελα Μέρκελ στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ετσι δείχνει τουλάχιστον το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ - Χόλστάιν την Κυριακή, στις οποίες οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέκρκελ και του Σόιμπλε επικράτησαν καθαρά των Σοσιαλιδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς. 

 

Την ίδια στιγμή, με την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές ο Ματέο Ρέντσι επιστρέφει δυναμικά στην πολιτική σκηνή στην Ιταλία. 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς; 

 

Αν κρίνει καποιος από αυτά που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, σημαίνουν περιπέτεια. Εκεί ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι διαφωνεί κάθετα με το μοντέλο που επικρατεί στην Ευρώπη. Και ότι οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Οι θέσεις αυτές αποδεικνύονται άστοχες και στον βαθμό που η η ελληνική κυβέρνηση εμμείνει στο «δόγμα», σημαίνουν απομόνωση πολιτική και εθνική. Πάντως ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε την Κυριακή να συνταχθεί με τον Μακρόν μέσω twitter και να εκφράσει την προσδοκία ότι μαζί θα αλλάξουν την Ευρώπη. Αμφίβολο αν θέλουν να την αλλάξουν με τον ίδιο τρόπο…

 

Η τάση στην ΟΝΕ είναι πλέον φανερή: οι λαϊκιστές μπορεί να ενισχύονται, αλλά δεν επικρατούν. Επικρατούν μετριοπαθείς δυνάμεις με προσήλωση στην διατήρηση της Ενωσης και στην μεταρρύθμισή της, έστω και με βραδείς ρυθμούς. 

 

Υπό αυτήν την έννοια, το ελληνικό πρόβλημα και τα καπρίτσια της (όποιας) ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να βρουν φιλικό και ανεκτικό περιβάλλον. 

 

Με ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέβριο και τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει να τρέξει με τις μεταρρυθμίσεις όσο καμία άλλη τα προηγούμενα επτά χρόνια. 

 

Θα το κάνει; Είναι άγνωστο.

 

Ομως αν δεν το κάνει είναι γνωστό ότι δε θα έχει καμία ανοχή από κανέναν. Μόλις οι γερμανικές εκλογές τελειώσουν, ο χρόνος για τον Αλ. Τσίπρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:10 - 08 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.