ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ας δούμε λίγο το παιχνίδι που (ξανα)παίζεται.

08:02 - 29 Μαϊ 2017
Λέει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, λίγες μόλις ημέρες έπειτα από το ναυάγιο του Eurogroup της 22ης Μαΐου: «Ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία» και «νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup της 22ης Μαΐου που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία».

Λέει την ίδια στιγμή ο Ν. Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής αλλά και ένας από τους ανθρώπους που έχουν καθοριστικό ρόλο και λόγο στην λήψη πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης: «Περίπτωση θολής λύσης (σ.σ. στο επόμενο Eurogroup) δεν μπορεί να υπάρξει» και επίσης «μόνο λύση που υλοποιεί τον οδικό χάρτη μπορεί να γίνει αποδεκτή». Αποδεκτή από την κυβέρνηση, εννοεί προφανώς. Και άρα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικά λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά (εκλογές;) και οικονομικά (νέα πτώχευση, πληρωμή των 7,3 δισ. από τα παρακρατηθέντα διαθέσιμα του υπερ-πλεονάσματος). Παράλληλα, ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι «είναι μία σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία».

Υπάρχει βέβαια και ο Ν. Παππάς, που βλέπει «πολιτική λύση» στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου... «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε».

Δεν λένε όμως μόνο κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης αυτά που λένε. Λέει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα δικά του. Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η ωραία ατμόσφαιρα επισφραγίστηκε με αυτές τις φράσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών: «Ας μην έχουμε ψευδαίσθήσεις. Αυτό το Eurogroup ήταν μία τεράστια αποτυχία. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από την σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από εμάς μετακινήθηκαν περισσότερο από την εξουσιοδότηση που είχαμε για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Αντιπαραβάλλοντας τις δηλώσεις και ερμηνείες των ελλήνων αξιωματούχων με εκείνες του Σόιμπλε, έχει κάποιος μια σαφή εικόνα. Προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνιας όπως την επιθυμεί η κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup δεν υπάρχουν.

Και εδώ τίθενται πλέον τα ερωτήματα.

Οι δικοί μας δεν καταλαβαίνουν; 

Δεν μπορεί κάποιος να το αποκλείσει, αν και το πιθανότερο είναι ότι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Προκειμένου να έχουν χώρο για τα σενάριά τους της επόμενης ημέρας.

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί ή απειλεί; Το πιθανότερο, ως συνήθως - καλώς ή κακώς - είναι ότι μιλάει ξεκάθαρα και λέει τα πράγματα, στο σκέλος που τον αφορά τουλάχιστον, ως έχουν. Κολλημένος, ξεκολλημένος, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διγλωσσία ή παραπλάνηση των συνομιλητών του.

Από τον συνδυασμό όλων αυτών, πού οδηγούμαστε; Ας πιστέψουμε τον Βούτση και τον Σόιμπλε για την οικονομία της συζήτησης. «Είναι μία σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συφωνία», θεωρεί ο πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από την σημερινή», έχει ήδη εκ προοιμίου απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οποιος θέλει ας παίξει στοίχημα για το τι θα γίνει στις 15 Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:06 - 29 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.