ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι παίκτες και τα πιόνια

11:44 - 06 Ιουν 2017
Αν δεν σε θέλει η συγκυρία, υπό κανονικές συνθήκες κάνεις ο,τι μπορείς ώστε να αποτρέψεις τα χειρότερα. Στην περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι η καθυστέρηση και η αδράνεια των τελευταίων ετών, όχι απλώς δεν προσέφεραν τίποτε αλλά και έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, από το οποίο πολύ δύσκολα θα διαφύγει.

Οι εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι γνωστές και δεν προμηνύονται εκπλήξεις. Τίποτε από όλα όσα είχε διεκδικήσει ο Αλ. Τσίπρας δεν φαίνεται πως θα του προσφερθεί και έτσι θα περιοριστεί να δεχθεί τα απολύτως στοιχειώδη. Μία δόση και μισή υπόσχεση - και αυτή υπό αίρεση.

 

Κατόρθωσε η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τον εαυτό της, νομίζοντας ότι με την καθυστέρηση θα κέρδιζε κάτι. Ετσι έφθασε να αποτελεί μία μικροενόχληση για την Ευρώπη, σε μία συγκυρία όπου άλλα εκτυλίσσονται. Πολύ πιο μεγάλα και πολύ πιο σοβαρά.

 

Ας φανταστεί κανείς τι θα αντιμετώπιζε ο Α. Τσίπρας αν όντως στην σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου σηκωνόταν και έθετε ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σε μία περίοδο όπου Γαλλία και Γερμανία κοιτούν να διαμορφώσουν την νέα τους συμμαχία, σε μία περίοδο όπου η Ευρώπη μοιάζει να ετοιμάζεται για έναν οικονομικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, έπειτα και από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει την χώρα του από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Κανείς δεν θα ασχοληθεί με την Ελλάδα σε αυτό το περιβάλλον. 

 

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στο πεδίο της τρομοκρατίας και της απομόνωσης του Κατάρ από τις αραβικές χώρες, διαμορφώνουν με ταχύτητα μία νέα πραγματικότητα.

 

Ο Ερντογάν έσπευσε να διεκδικήσει ρόλο στο διπλωματικό αυτό θρίλερ, εμφανιζόμενος πρόθυμα ως διαμεσολαβητής στην κρίση, με δεδομένο το status της Τουρκίας στην περιοχή. Το αν θα ισχυροποιηθεί ή όχι από αυτό θα φανεί, όμως είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι «παίχτης» στην σκακιέρα, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είναι, όπως θέλει να νομίζει. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα «πιόνι» στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται. 

 

Ο θαυμαστός νέος κόσμος που αναδύεται είναι σύνθετος και το παιχνίδι της ισχύος που εξελίσσεται απαιτεί πολλά προσόντα. Το βασικότερο από αυτά είναι να ξέρεις με ποιους είσαι και τι ρόλο παίζεις στον συσχετισμό των δυνάμεων. Δεν φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει την απαιτούμενη συναίσθηση αυτής της πραγματικότητας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.