ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ανασχηματισμός της απελπισίας

14:17 - 07 Αυγ 2017
Αφού λύθηκαν όλα τα ζητήματα με την σημαία, την αριστεία, τις στρατιωτικές θητείες των υπουργών, τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη και κάποια άλλα ανούσια θέματα, η πληροφορία που έχει αρχίσει να διακινείται θέλει τον Αλ. Τσίπρα να κάνει έναν ανασχηματισμό λίγο πριν ή λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Θα είναι, υποτίθεται, ο ανασχηματισμός για να «τρέξει» η κυβέρνηση και να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι και ο προηγούμενος τέτοιο χαρακτήρα είχε και η αξιολόγηση έκλεισε οκτώ μήνες αργότερα, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι...
 
Τι μπορεί αλήθεια να προσφέρει στην κυβέρνηση αυτή ένας ανασχηματισμός; Στην ουσία τίποτε, πέραν της προετοιμασίας για τις εκλογές, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο τελευταίος προτού στηθούν οι κάλπες. 
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κύριο χαρακτηριστικό των ανασχηματισμών είναι η διαφύλαξη ισορροπιών ή η αναδιάταξη του εσωκομματικού τοπίου, ειδικώς όταν οι κυβερνήσεις δέχονται τόσο έντονη δημοσκοπική πίεση. 
 
Με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξελίσσεται μία έντονη διαμάχη μεταξύ δύο προσώπων που κατέχουν κομβικές θέσεις, το εγχείρημα θα έχει ενδιαφέρον. 
 
Τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. 
Εκτιμάται και φημολογείται ότι ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε ή και θα ήθελε να φύγει από το υπουργείο του, αναλαμβάνοντας μία θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αν αυτά επιβεβαιωθούν - και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να μείνει εκτός, λόγω και της εσωκομματικής του ισχύος - όλο το σκηνικό θα αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον. Κυρίως επειδή ο Τσακαλώτος, απελευθερωμένος, θα μιλά περισσότερο. 
 
Πολλά θα κριθούν και από το πού θα τοποθετηθεί ο Ν. Παππάς, ο οποίος πέραν όλων των άλλων έχει ανοίξει πόλεμο με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο των ΜΜΕ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση μπαίνει σε φάση ταχείας αναδιάρθρωσης από τις αρχές του φθινοπώρου. 
 
Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι σε μία συγκυρία σαν και αυτήν, η κυρίαρχη παράμετρος για την στάση και τις θέσεις των βουλευτών είναι η επανεκλογή τους. Και θα πρέπει να εξεταστεί, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή για όσους γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.Θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα πάντα χωρίς συζήτηση ή μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις από κάποιους ντεσπεράντος; 
 
Η λογική λέει, ότι όσο θα προχωρεί ο χρόνος, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώνουν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Σε κάθε περίπτωση ήδη καταγράφονται απώλειες προς την ΝΔ, κάποιες προς την ΛΑΕ, ενώ από την στιγμή που θα αρχίσει να γκαζώνει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα υπάρξουν λογικά μερικές ακόμη διαρροές και προς το κόμμα της, την Πλεύση Ελευθερίας. 
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κινήσεις του κ. Τσίπρα είναι προεξοφλημένες σε αυτό το επίπεδο και τα αποτελέσματά τους θα είναι περιορισμένα. 
 
Εκτός και αν ετοιμάζει πάλι κάποιο πυροτέχνημα. Δε θα πρέπει να το αποκλείει κανείς, καθώς ο Πρωθυπουργός έτσι αντιδρά όταν βρίσκεται υπό πίεση, ενώ είναι γνωστό ότι δεν πτοείται από «θεσμικά εμποδια». 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.