ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέρει ο Τσίπρας ότι δεν συμφωνεί με τον Μακρόν;

14:00 - 11 Σεπ 2017
Στον απόηχο της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν και του διημέρου του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, κάποια στοιχεία δεν έχουν ακόμη αναδειχθεί όσο θα έπρεπε.

Και είναι αυτά ενδεικτικά της αντίφασης στην οποία πέφτει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας μία προφανώς παρελκυστική τακτική εσωτερικής κατανάλωσης.

Οι επικοινωνιακά καλοστημένες παρουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό, την Πνύκα και το Ιδρυμα Νιάρχου χαρακτηρίστηκαν από μία καλομελετημένη φραστική επανάληψη από τον Γάλλο Πρόεδρο του όρου της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Την ίδια στιγμή και καθ’ όλην την διάρκεια της περιόδου, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά συνεχώς για την ηρωική ανάκτηση της «εθνικής μας κυριαρχίας», του μεγάλου αυτού στόχου της κυβέρνησής του.

Ηδη από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο κ. Μακρόν είχε αναφέρει κατά την συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου»: «Πιστεύω ότι η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών -και ενδεχομένως εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών αρχών».

Αρα, η επίτευξη της υπερεθνικής συνεργασίας είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν. Και το περιέγραψε και στην Πνύκα. Γι’ αυτό η ομιλία του χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην δική του συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, μιλώντας για το δικό του… ευρωπαϊκό όραμα:

«Εμείς, λοιπόν, πιστεύω ότι μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, αν αυτή προχωρήσει με γοργά βήματα. Από όσα είπαμε στην Πνύκα, νομίζω ότι σημείο διαφοράς είναι ότι εμείς βάλαμε το αίτημα και της δημιουργίας όχι μόνο του Ευρωπαίου υπουργού των Οικονομικών, αλλά και του υπουργού των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θέλω, όμως, να πω ότι σε αυτές τις συνθήκες, τις συνθήκες επικράτησης μιας νεοφιλελεύθερης οπτικής στην Ευρώπη, η θαρραλέα τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου, στο ζήτημα της πολιτικής εμβάθυνσης, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα».

Οσο ο κ. Τσίπρας μιλά για εθνική κυριαρχία, είναι τουλάχιστον παράδοξο να μιλά και για δημιουργία θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών και για πολιτική εμβάθυνση. Το ένα αναιρεί το άλλο.

Είτε δεν αντιλαμβάνεται την αντίφαση, είτε απλώς για μία ακόμη φορά προσπαθεί να παραπλανήσει το εσωτερικό και το διεθνές του ακροατήριο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 11 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.