ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανάγκη επανεξέτασης στρατηγικής στην ΝΔ μετά την κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα

Ανάγκη επανεξέτασης στρατηγικής στην ΝΔ μετά την κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα

13:49 - 03 Νοε 2017
Ερωτηματικά για τις στρατηγικές επιλογές και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη εγείρει η συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και θέμα την βία και την ανομία.

Η εξέλιξη της συζήτησης την Παρασκευή στην Βουλή κατέδειξε ένα από τα βασικά προβλήματα της σημερινής πολιτικής συγκυρίας: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υψώνει τους τόνους για το αυτονόητο (κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν συγκινείται από την παρέμβασή του) και ο Πρωθυπουργός να βρίσκει πάτημα και αφορμή ώστε να αναπτύσσει την γνωστή και έως σήμερα επικοινωνιακά αποδοτική τακτική τού «Γιατί εσείς τα κάνατε καλύτερα;». Μπορεί για παράδειγμα να έχει δίκιο ο πρόεδρος της ΝΔ όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέθρεψε τον τραμπουκισμό, όμως για το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτό είναι κάτι αυτονόητο, δεν αποτελεί είδηση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν ατυχής, δεδομένης και της επιτυχίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις εξιχνιάσεις της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και της απόπειρας δολοφονίας του Λουκά Παπαδήμου. Με τα πραγματικά στοιχεία αυτά στο τραπέζι, κάθε επιχείρημά του αποδυναμώθηκε και την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε από θέση πλεονεκτική.

Ένα σημείο δε στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμήχανος και ενδεχομένως απροετοίμαστος ήταν οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο κ. Τσίπρας κατά του γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για τις συνομιλίες του με καταδίκους. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απάντησε στις επιθέσεις αυτές.

Το πρόβλημα που φαίνεται πως αναδεικνύεται και είναι γενικότερο για την πολιτική ζωή, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η ΝΔ μοιάζει να σύρεται σε μία ατζέντα που θέτει η κυβέρνηση. Εισπράττει μεν πολιτικά την οργή και απογοήτευση του κόσμου, είναι δημοσκοπικά ισχυρή (άλλωστε αυτό έφτασε να επικαλείται από το βήμα της Βουλής και ο κ. Μητσοτάκης), όμως είναι φανερό ότι δεν έχει ακόμη αρθρώσει ένα πειστικό και στιβαρό εναλλακτικό σχέδιο.

Όπως προκύπτει, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς εμφορείται από την άποψη ότι το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί και είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης. Το πρόβλημα που εμφανίζεται είναι πως με το θράσος αυτό ο κ. Τσίπρας κατορθώνει να εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στην Βουλή χωρίς κόστος και να περνά τις ώρες του Πρωθυπουργού σχεδόν αβρόχοις ποσίν. 

Υπό τις συνθήκες αυτές και με την κυβέρνηση να επιδεικνύει χωρίς αναστολές τον πολιτικό της κυνισμό (βλ. δηλώσεις Χουλιαράκη – Τσακαλώτου για την μεσαία τάξη), ήδη και στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αλλαγή στρατηγικής και την ανάγκη αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε άλλα πεδία, όπου όμως θα απαιτηθεί η κατάρτιση πρότασης και σχεδίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 04 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.