ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το θανάσιμο αμάρτημα της κυβέρνησης

08:40 - 08 Φεβ 2018
Οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στην υπόθεση Novartis κυριαρχούν στην δημοσιότητα και στην κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Τα περισσότερα στοιχεία φανερώνουν μία απροκάλυπτη μεθόδευση και πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαία η επίσπευση των διαδικασιών. Η έρευνα φέρεται να έχει ξεκινήσει τον προηγούμενο Νοέμβριο, η τελευταία κατάθεση να έχει ληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου και ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 5 του μηνός, ενώ είχε υπάρξει προαναγγελία από φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα. Είχαν προηγηθεί και τα δύο συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, τα οποία τρομοκράτησαν την κυβέρνηση.

Όλα αυτά έγιναν, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέδειξαν μία προκλητική περιφρόνηση προς το Σύνταγμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιφερόταν στον Αρειο Πάγο όσο συνεδρίαζαν οι εισαγγελείς για να πάρουν τις αποφάσεις τους ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Καμία τέτοια αρμοδιότητα δεν έχει ο συγκεκριμένος υπουργός, όπως και κανένας άλλος.

 

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας καλούσε την δυαρχία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή και Δ. Παπαγγελόπουλο σε σύσκεψη για την υπόθεση. Δεν προβλέπεται τετοια σύσκεψη ή ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Από εκεί όμως έγινε γνωστό ότι α) η κυβέρνηση είχε πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας και β) ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που διέταξε να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Βουλή. Και τα δύο συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος.

 

Ένα ερώτημα είναι πόσο τυχαία είναι όλα αυτά. Είναι η άγνοια που κάνει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ενεργούν κατά τρόπο τόσο απροκάλυπτο; Ή μήπως είναι σκόπιμη η επίδειξη τέτοιας περιφρόνησης στους θεσμούς  και τους κανόνες του Συντάγματος;

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ισχύει το δεύτερο. Τυχαία αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν υπάρχει ούτε και νοείται. Κάτι τέτοιο είναι πάντα δείγμα γενικότερης αντίληψης και στάσης έναντι των θεσμών και του πολιτεύματος.

 

Η κυβέρνηση και εδώ λειτουργεί με την λογική του καθεστώτος, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να αίρεται πάνω από τις πρόνοιες και τις δικλίδες ασφαλείας και να λειτουργεί προκλητικά με την λογική «ό,τι θέλω κάνω και λογαριασμό δεν δίνω».

Το επόμενο βήμα μίας τέτοιας τακτικής αφορά τους αντιπάλους του καθεστώτος. Όποιος διαφωνεί μαζί του, θα υποστεί τις συνέπειες.

Μόνο που καμιά φορά τα γεγονότα εκδικούνται. Και μπορεί τελικά το «σκάνδαλο μεγατόνων της Novartis» να αποδειχθεί το τελευταίο θανάσιμο αμάρτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:27 - 07 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.