ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κίνημα Αλλαγής: Νέο σύμβολο έχει, απαντήσεις για το αύριο λείπουν

Κίνημα Αλλαγής: Νέο σύμβολο έχει, απαντήσεις για το αύριο λείπουν

03:22 - 18 Μαρ 2018
Το Κίνημα Αλλαγής έχει πλέον ληξιαρχική πράξη γέννησης, παρά ταύτα από το διήμερο ιδρυτικό του συνέδριο απαντήσεις στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα στην επόμενη φάση της κρίσης και έπειτα από τις εκλογές, δεν προέκυψαν.

Οι διαδικασίες με τους διορισμένους συνέδρους και τις προβλέψιμες ψηφοφορίες ελάχιστα νέα στοιχεία προσέφεραν και πάντως όλοι μπορεί να είναι βέβαιοι για κάτι: εσωτερική συμφωνία για την επόμενη ημέρα της χώρας δεν υπάρχει. Το μόνο πάντως που έχει αλλάξει είναι το σύμβολο. Υποτίθεται ότι είναι ένα ρόδο, αν θέλει κάποιος να το δει έτσι. 

 

Φώφη: «Περιμένω απαντήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

 

Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, από την πρώτη ημέρα έκανε έναν ελιγμό, λογικό και αναμενόμενο. Προφανώς και δεν θα απαντούσε στο διαφαινόμενο μετεκλογικό δίλημμα «με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Προτίμησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε. 

Και το έκανε θέτοντας το ερώτημα στους άλλους: «Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις», είπε και συνέχισε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: “δεν βγαίνουν τα κουκιά”». Μόνο που το θέμα είναι ακριβώς αυτό. Τι θα γίνει αν δεν βγαίνουν τα κουκιά. Βλέποντας και κάνοντας. 

 

Ως προς το τι θα (πρέπει να) γίνει, τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμη περισσότερο. 

 

Ανδρουλάκης: «Ο,τι πει ο λαός»

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έριξε την ευθύνη στους πολίτες - ενδεχομένως και ορθώς - αν και μάλλον φάνηκε να ποντάρει στην ΠΑΣΟΚική ψυχή που πέταξε προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν θέλουν οι πολίτες να κυβερνήσουμε, ας μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Εάν το βράδυ των εθνικών εκλογών επικροτήσουν το Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι να παίξουμε το ρόλο αυτό με καθαρή προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες».

 

Βενιζέλος: «Στόχος η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε την θέση του: «Πρώτος στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Και εξήγησε: «Τι σημαίνει στρατηγική ήττα;  Σημαίνει να μην μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Στρατηγική ήττα αντιστρόφως σημαίνει να μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί όμως να την μπλοκάρει ή να την ματαιώσει. Προφανώς λύση δεν είναι μία οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτοδύναμη όπως λένε, της Νέας Δημοκρατίας που μας αφήνει στην ησυχία της αντιπολίτευσης. Εδώ πρέπει να δοθεί μάχη εθνικής επιβίωσης, εμείς πρέπει να είμαστε η ηγεμονική, η διευθύνουσα δύναμη της εθνικής επιβίωσης». 

Με λίγα λόγια, ο Βενιζέλος με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει. 

 

Θεοδωράκης: «Γιατί έχασε η Σοσιαλδημοκρατία»

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είπε με ποιον πάει και με ποιον όχι. Διαπίστωσε ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης ηττήθηκαν και ότι αυτό συνέβη «γιατί πίστεψαν ότι ο κόσμος θα τους επιλέξει μόνο και μόνο επειδή οι δεξιοί ήταν χειρότεροι». Τα όσα άφησε να εννοηθούν μοιάζουν με μια θέση κοντά στης Φώφης, μόνο που εκείνος παραμένει ένας από τους συνομιλητές του Τσίπρα. 

 

Ραγκούσης: «Η πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γέφυρα στην ΝΔ»

 

Ο Ραγκούσης από την άλλη, δεν πάει με την ΝΔ. «Ο διμέτωπος ως πολιτική στρατηγική είναι σαν να πατάς το γκάζι και το φρένο μαζί», είπε και λίγο αργότερα περιέγραψε μία πρόταση περίπου σαν «να φέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στον σωστό δρόμο».

«Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ρητορική της τεχνητής πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιείται από ορισμένους ως πρώτη ύλη για την κατασκευή της νέας κυβερνητικής γέφυρας με τη ΝΔ», είπε και συμπλήρωσε: «Προσοχή όμως. Το όχι στην τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται και όχι στον έλεγχο, όχι στην αποποίηση του ρόλου μας ως αντιπολίτευση».

 

Γερουλάνος: «Επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ»

 

Ο Παύλος Γερουλάνος από την δική του πλευρά κάλεσε σε μία συσπείρωση γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, το Κίνημα Αλλαγής «είναι ένα ερμαφρόδιτο δημιούργημα ενός γάμου που στόχο έχει να επιβιώσει η ελίτ. Αυτό που έγινε εδώ είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον του Σοσιαλισμού και το μέλλον της Πατρίδας μας. Αφού δεν έγιναν λοιπόν εδώ τα πρώτα βήματα του νέου Σοσιαλισμού σας καλώ να τα κάνουμε σε ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και να ξεκινήσουμε και πάλι από τις ρίζες μας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 19 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.