ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αμερικανικές βάσεις και οι απαιτήσεις του νέου ρόλου της Ελλάδας

12:29 - 26 Μαρ 2018
Τα πολύ περίεργα διπλωματικά «τρίγωνα» που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, εγείρουν σταδιακά πολλά ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ρόλου, που άλλοι έχουν σχεδιάσει γι’ αυτήν.

 

Πέραν των όσων εξελίσσονται στο λεγόμενο Μακεδονικό και σχετίζονται όπως όλα δείχνουν με τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η είδηση περί εγκατάστασης βάσης αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην 110 ΠΜ στην Λάρισα, προσθέτει κάποια νέα δεδομένα.

 

Η εξέλιξη προφανώς και σχετίζεται με τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Ειδκώς επειδή συνδυάζεται και με την πληροφορία ότι μελετάται και μεταφορά ενός μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Ανδραβίδα.

 

Μπορεί να μοιάζει εκ πρώτης όψεως με γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Μπορεί και να είναι. Σημαίνει όμως ταυτόχρονα και αλλαγή ενός status το οποίο η Ελλάδα είχε κατακτήσει σε βάθος δεκαετιών και με κοινή αντίληψη όλων των κυβερνήσεων. Βασικό χαρακτηριστικό του ήταν η απουσία της χώρας από την αντιπαράθεση της Δύσης με το Ισλάμ.

 

Σήμερα, επί κυβέρνησης της Αριστεράς η Ελλάδα μοιάζει να εγκαταλείπει αυτήν την στρατηγική. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή η απόφαση λαμβάνεται με συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων ή απλώς συνιστά άλλη μία υποχώρηση στις απαιτήσεις των συμμάχων, με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ανταλλάγματα, ενδεχομένως οικονομικά ή άλλα.

 

Υπό αυτήν την έννοια, ένα μείζον ζήτημα είναι πλέον και το status ασφαλείας της χώρας. Με το προσφυγικό να παραμένει άλυτο και τα κρούσματα τζιχαντιστικής τρομοκρατίας ανά την Ευρώπη να συνεχίζονται, η όποια απόφαση για την νέα θέση της Ελλάδας καλό θα ήταν να έχει μελετηθεί σε βάθος και επαρκώς.  

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 26 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.