ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη φετινή ΔΕΘ δοκιμάζεται ο Μητσοτάκης, όχι ο Τσίπρας

07:34 - 25 Αυγ 2018
Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει άλλη μία Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα είναι η τέταρτη της θητείας του και καλώς ή κακώς ο Αλέξης Τσίπρας κατέχει το ρεκόρ εγκαινίων στην Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων.

 Το κακό για εκείνον είναι ότι δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον τι θα πει.

Λίγο πολύ το ξέρουμε. Θα προσπαθήσει να μας πει ότι εκείνο το ψευδεπίγραφο και απατηλό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 τώρα θα εφαρμοστεί, ότι δεν θα μειώσει συντάξεις, ότι θα αυξήσει μισθούς, ότι θα κόψει εισφορές, ότι θα λύσει το Μακεδονικό και ότι θα πατήσει ένα κουμπί και θα βρεθούμε στον Παράδεισο. Θα ζούμε άλλωστε τότε ήδη δύο και πλέον εβδομάδες εκτός μνημονίων…

Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και προεξοφλημένα. Θα έχουν αξία απλώς και μόνο επειδή με ό,τι ανακοινώσει και εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη, θα πάει στις εκλογές λίγους μήνες αργότερα.

 

Αυτή η Διεθνής Εκθεση όμως είναι από εκείνες στις οποίες σημασία δεν έχει τόσο τι λέει ο Πρωθυπουργός. Περισσότερο σημαντικό είναι το τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Υπήρξαν στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν όπου οι τοποθετήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη καθόρισαν το μέλλον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όπως με το (έστω, παρερμηνευθέν) «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, είτε με το εκτός τόπου και χρόνου πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα το 2014.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία και την υποχρέωση σε αυτήν την Εκθεση να δείξει ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει τον ερειπιώνα που θα παραλάβει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

 

Πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εφικτό και ρεαλιστικό, πρέπει να πει πώς θα αναπτυχθεί αυτή η ερημωμένη οικονομία και επίσης, με ποιους θα επιχειρήσει να εκτελέσει το τιτάνιο έργο που καλείται να αναλάβει. Πρέπει να δείξει ποιες είναι οι προτεραιότητές του και να πείσει ότι αυτές συμπίπτουν με τις ανάγκες της χώρας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική. Πρέπει να πει τι θα κάνει με την Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, με την Παιδεία, με την Υγεία, με τα Πανεπιστήμια, σε ποιους τομείς θα δώσει προτεραιότητα. Πρέπει επίσης και να δείξει ότι είναι προετοιμασμένος να κυβερνήσει σε ένα ναρκοπέδιο, το οποίο ενδέχεται να παραλάβει από τον Τσίπρα. Πρέπει να πείσει ότι το δικό του σχέδιο θα δώσει πρόσβαση στις αγορές και ότι η χώρα δεν θα οδεύσει και πάλι προς την χρεοκοπία, η οποία δεν απέχει πολύ αν δεν συμβεί κάτι δραστικό.

 

Πρέπει με λίγα λόγια να πείσει ότι αυτός θα είναι ο Πρωθυπουργός που θα βγάλει την χώρα από την κρίση, γιατί έτσι κι αλλιώς ο Τσίπρας δεν το έχει κατορθώσει, όσα και αν μας διηγηθεί για την Οδύσσεια, την Ιλιάδα ή την Αργοναυτική Εκστρατεία.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Μητσοτάκης έχει ένα δύσκολο έργο σε λίγες ημέρες από σήμερα. Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω του και θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 24 Αυγ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.