ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ανησυχία του Στουρνάρα, η αδιαφορία της κυβέρνησης και ο Μεγάλος Κίνδυνος

Η ανησυχία του Στουρνάρα, η αδιαφορία της κυβέρνησης και ο Μεγάλος Κίνδυνος

01:01 - 23 Δεκ 2018
Η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας παραδόθηκε προ ημερών αυτοπροσώπως από τον Γιάννη Στουρνάρα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Το περιεχόμενό της είναι λίγο πολύ γνωστό: ο κεντρικός τραπεζίτης εκφράζει ανησυχίες και διατυπώνει προειδοποιήσεις για την συνέχιση της υπερφορολόγησης, την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, τις αναστολές των περικοπών των συντάξεων και κάποια άλλα, πολύ σημαντικά.

 

 

Οι αντιπολιτευόμενοι κυβερνώντες για μία ακόμη φορά είναι έτοιμοι να πέσουν και να φάνε τον κ. Στουρνάρα. Προφανώς επειδή πιστεύουν ότι είναι ένας παλιάνθρωπος, σαδιστής και κακόψυχος, ο οποίος έχει για χόμπι τα βασανιστήρια στους συνταξιούχους. Τις συντάξεις των οποίων, παρεμπιτόντως, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου - Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου εξαφάνισε. 

 

Η μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Στουρνάρα εντοπίζεται όμως σε ένα πολύ συγκεκριμένο πεδίο. 

Στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την επιστροφή αναδρομικών και όσες αντίστοιχες ακολουθήσουν. 

 

Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, οι αποφάσεις αυτές έχουν μέχρι στγμής ένα δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 10 δισ. Αυτό ενδέχεται να διπλασιαστεί εφόσον ακολουθήσουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις. 

 

Με λίγα λόγια, όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, τινάζονται στον αέρα. Ενα ολόκληρο μνημόνιο πάει χαμένο και οι θυσίες όλων ακυρώνονται. Τα υπερπλεονάσματα εκμηδενίζονται, τα «μαξιλάρια» ξηλώνονται και η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών ακυρώνεται εν μια νυκτί.

 

Όλα αυτά επισημάνθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση και επιμονή από τον κεντρικό τραπεζίτη στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία.

 

Πιθανώς να έχουν επισημανθεί με αντίστοιχη έμφαση και στον υπουργό των Οικονομικών. 

 

Το ανησυχητικό όμως δεν είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης - Στουρνάρα. 

 

Είναι ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται και δεν ανησυχεί για τίποτε από αυτά. Θα ρωτήσει κάποιος, τι μπορεί να κάνει; Πρόκειται για αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 

Μπορεί όμως π.χ. να νομοθετήσει και με διαδικασίες επείγοντος να βρει λύσεις για το ασφαλιστικό χωρίς αλχημείες και τεχνάσματα. 

 

Δεν πρόκειται να το κάνει στο τέλος της θητείας της. Προτιμά να διορίζει, να δίνει αυξήσεις και να ελπίζει ότι δεν θα κατακρημνιστεί στις εκλογές. 

 

Και ας παραδώσει στους επόμενους μία βόμβα με αναμένο το φιτίλι.

 

Δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι και στις εκλογές θα κατακρημνιστεί και την χώρα θα έχει πάρει στον λαιμό της.  

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 23 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.