ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο τελευταιος πειρασμός του Αλέξη Τσίπρα

Ο τελευταιος πειρασμός του Αλέξη Τσίπρα

00:43 - 28 Φεβ 2019
Η δεύτερη έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Όχι άγνωστα, αλλά πάντως ξεχασμένα μέσα στην κακοφωνία του Πολάκη και την παρελκυστική απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να το παίξει ηγέτης της κεντροαριστεράς.

 

 

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι με το τέλος των μνημονίων, η κυβέρνηση έχει ακόμη κάποια «χρωστούμενα» προκειμένου να πάρει χρήματα από τους δανειστές. Εν προκειμένω τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα και τα ANFA’s, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. 

 

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην Ευρώπη, όπου εξακολουθούν να έχουν λόγο για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν ικανοποιούνται ακούγοντας ότι η κυβέρνηση υπόσχεται ρυθμίσεις 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ταμεία και λύσεις νεφελώδεις και ατελέσφορες για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

 

Δεν ικανοποιούνται επίσης καθόλου όταν βλέπουν ότι τα μολύβια έχουν κατέβει και οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις παραμένουν στα συρτάρια. 

 

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Πρωθυπουργού εξακολουθεί να παίζει το ίδιο παιχνίδι: άλλα υπόσχεται μέσα στην χώρα, άλλα λέει και επίσης υπόσχεται έξω, στους ευρωπαίους συνομιλητές του. Αυτό κάνει με τις 120 δίσεις, τις οποίες εξαγέλει εξακολουθητικά στην Ελλάδα, ενώ διαβεβαιώνει την Ευρώπη ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. 

 

Αναφέρεται σχετικώς στην έκθεση της Κομισιόν: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

 

Τα ερωτήματα τίθενται αυτομάτως. 

 

Θα ακολουθήσει και σε αυτήν την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας την τακτική των προηγούμενων ετών; Θα συμμορφωθεί δηλαδή τελικά με τις υποδείξεις των Βρυξελλών; 

 

Το δίλημμα είναι υπαρκτό και σοβαρό. Αν συμμορφωθεί, θα κάψει ένα μεγάλο μέρος της υποτιθέμενης κοινωνικής του ατζέντας, θα αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες και υπερχρεωμένους στα κρύα του λουτρού και θα αναζητεί κάτι να πεί εν όψει εκλογών. 

 

Ή θα συνεχίσει να σφυράει αδιάφορα, αφήνοντας τελικά τις εκκρεμότητες στην επόμενη κυβέρνηση;

 

Οι αποφάσεις για αυτά θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφότου φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρώτες δημοσκοπήσεις της άνοιξης. Αυτές θα δώσουν πολλές απαντήσεις και μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 27 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.