ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιους θα στείλουμε στην ευρωβουλή;

01:56 - 04 Απρ 2019
Ενάμισης μήνας έχει απομείνει έως τις εκλογές του Μαΐου και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται. Η αναμέτρηση για την ευρωβουλή (και λιγότερο για την τοπική αυτοδιοίκηση) μετατρέπεται σε μία αρένα με αναφορές σχεδόν αποκλειστικά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. «Δημοψήφισμα» τις χαρακτηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο θα έκανε και ο Πρωθυπουργός αν δεν φοβόταν την ήττα του σε όλα τα ταμπλό.

Το στοιχείο αυτό οδηγεί τους αρχηγούς των περισσότερων, αν όχι όλων, των κομμάτων στην πεπατημένη των προηγούμενων ετών. Επιλέγουν εν πολλοίς τους υποψηφίους τους με κριτήριο την δημοφιλία ή την αναγνωρισιμότητα. Σε μεγάλο βαθμό και την διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών ή την τακτοποίηση κομματικών φίλων. Πολύ λιγότερο με γνώμονα την εκπροσώπηση της χώρας στην ευρωβουλή. Και αυτό συμβαίνει σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται μπροστά στην σοβαρότερη πολιτική κρίση από την εποχή της δημιουργίας της.

Αυτήν την φορά κάποιες επιλογές ήταν τόσο ατυχείς που ναυάγησαν προτού καν φτάσουν στην κάλπη.

Η υποψηφιότητα της θυγατέρας ενός μουσικοσυνθέτη χωρίς κανένα άλλο τυπικό ή και ουσιαστικό προσόν, προσέκρουσε σε παλαιότερη ποινική υπόθεση και αποσύρθηκε. Παραμένει όμως μεταξύ των υποψηφίων μία συνδικαλίστρια, η οποία εξελέγη επειδή είχε την ατυχία να δεχθεί μία παρ’ ολίγον δολοφονική επίθεση πριν από μερικά χρόνια. Δεν διακρίθηκε για κάτι στα πέντε χρόνια της θητείας της. Επίσης, υποψήφιος είναι ένας πρώην υπουργός που απομακρύνθηκε και δεν υπήρχε κενό για εκείνον στο υπουργικό συμβούλιο. Θα είναι και κάποιοι άλλοι, επειδή δήθεν θα σηματοδοτούν πολιτικές διευρύνσεις.

Με αυτούς διεκδικείται κατά βάση η ψήφος των πολιτών

Παραμένει επίσης υποψήφιος ενός άλλου κόμματος και θεωρείται φαβορί για την επανεκλογή του, ένας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Ή πλήθος δημοσιογράφων και τηλεπερσόνων, στις οποίες ενδέχεται να προστεθούν και κάποιες ακόμη.

Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί για το μέλλον της Ευρώπης και την θέση της χώρας σε αυτή;

Αναζητώντας την απάντηση, δύο παράμετροι αλληλεπιδρούν.

Η μία είναι η ευθύνη των πολιτικών αρχηγών. Θα όφειλαν να κάνουν τις επιλογές τους με κριτήρια εθνικά και πολιτικά, επιλέγοντας τους καλύτερους για να εκπροσωπήσουν την χώρα. 

Η άλλη παράμετρος είναι η ευθύνη των πολιτών. Δεδομένων όσων έχουν φέρει μπροστά τους οι πολιτικοί αρχηγοί, οφείλουν εκείνοι να ψηφίσουν τους καλύτερους, όσους έχουν κάτι να πουν, όσους γνωρίζουν τα θέματα και διεκδικούν την εκλογή τους στην ευρωβουλή με συναίσθηση της αποστολής τους.

Ασχέτως του ποιος θα τερματίσει πρώτος στην κούρσα, η εικόνα της διεθνούς εκπροσώπησης της Ελλάδας θα δείξει και πολλά για το μέλλον της.

Επειτα θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα διλήμματα στις εθνικές εκλογές. Και ποιος ξέρει τι θα δουν τα μάτια μας και σε αυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.