ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο απαιτητικός ρόλος της αντιπολίτευσης

01:16 - 26 Ιουλ 2019
Λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από τις εκλογές, έχουν ήδη δοθεί κάποια δείγματα γραφής των πολιτικών δυνάμεων για την πορεία τους στην νέα πολιτική περίοδο.

 

Η κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς, προωθεί νομοσχέδια και πρωτοβουλίες. Ευνοείται από ένα σχετικά θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί βάσει κάποιων προσδοκιών, φαίνεται ότι έχει εργαστεί συστηματικά ως προς την ενεργοποίηση κάποιων δικτύων (επενδυτικών, κοινωνικών, κ.ά.). Πολλές από τις πρωτοβουλίες της κινούνται στο πλαίσιο του αυτονόητου, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να υποτιμηθεί. Το αυτονόητο είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια, κάποια αποκατάσταση είναι αναγκαία. 

 

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζει να δίνει τις δικές της εξετάσεις. 

 

Ο αρχηγός της φροντισε να εμφανιστεί στην Βουλή σοβαρός και μετρημένος, έσπευσε να ορκιστεί στο όνομα της υπευθυνότητας και της νηφαλιότητας. Αν αντιπαρέλθει κάποιος την παραδοξότητα ότι όσο τα έλεγε αυτά και με νωπές τις αναμνήσεις όλων από την θητεία του, κατήγγειλε την ΝΔ ότι υποδαυλισε τον λαϊκισμό κατά το προηγούμενο διάστημα, μπορεί κανείς και να χαμογελάσει ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να εκστομίζει τέτοια λόγια. 

 

Και ταυτόχρονα έχει κάποιος κάθε λόγο να απορεί, όταν η επίκληση αυτή της υπευθυνότητας συνδυάζεται με άφρονες καταγγελίες για τα μέτρα παροχής κινήτρων σε νεαρές μητέρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, με διαμαρτυρίες για την κατάργηση του ασύλου και παρελάσεις ταγμάτων… ασυλολατρών αριστεριστών στο κέντρο της Αθήνας, με υπεράσπιση του δικαιώματος των αγραμμάτων στην ακαδημαϊκή καριέρα και άλλα πολλά ασυνάρτητα. 

 

Για την περίπτωση Πολάκη , η όποια απορία είναι περιττή και άστοχη. Δεν αλλάζουν έτσι εύκολα κάποια πράγματα. Μπορεί και να μην αλλάζουν ποτέ.

 

Αν τα πρώτα αυτά δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά και όχι απλώς εκδηλώσεις της γνωστής νοοτροπίας από κεκτημένη ταχύτητα, δεν δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία. Αλλά υπάρχει χρόνος και υπομονή. Και εν πάση περιπτώσει, καλό θα είναι να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι και στην νέα τους αποστολή κρίνονται. Είναι συγκεκριμένη, τους έχει ανατεθεί από τους πολίτες και ο ρόλος έχει απαιτήσεις. 

 

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε μία αναφορά που προξένησε μεγάλη έκπληξη - σε όσους την πρόσεξαν. Ήταν οι καταληκτικές προτάσεις στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας. 

Μία κατά άλλα βαρετή ανακοίνωση, καταλήγει στους εξής αινιγματικούς υπαινιγμούς: 

  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη Δημοκρατία. Η χώρα δεν κινδυνεύει πια από τα τανκς των συνταγματαρχών. Ωστόσο η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί διακύβευμα που τίθεται σε καθημερινή βάση».

 

Αν επιχειρήσει κάποιος να βγάλει νόημα, μοιραία θα ανησυχήσει. 

 

Πιθανότατα όμως και να μην υπάρχει λόγος. Ίσως και να πρόκειται απλώς για προϊόν γενικής σύγχυσης…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.