ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπουργοί σε τηλε-ομηρεία

23:05 - 25 Σεπ 2019
Έχει επισημανθεί και από αυτήν εδώ την στήλη από τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες: Είναι χρέος και ανάγκη αυτής της κυβέρνησης να ανατρέψει πολλές από τις προβληματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Είτε αυτό αφορά το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης, είτε την αποτελεσματικότητα, είτε τον συντονισμό μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, είτε την δημόσια εικόνα της, είτε τους όρους της επικοινωνίας.

Ο καλοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να παραδεχθεί ότι τουλάχιστον σε κάποια από αυτά τα πεδία υπάρχει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Κάποια προετοιμασία είχε γίνει, κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έγιναν με ταχύτητα, ενώ προϋποθέσεις για μία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είναι υπαρκτές.

Υπάρχει ωστόσο ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση και κυρίως οι αρμόδιοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού – ενδεχομένως και ο ίδιος – δεν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και τις παγίδες στις οποίες θα πέσουν, αν δεν αλλάξουν το συντομότερο δυνατόν κάποια πράγματα.

Το ζήτημα είναι η δημόσια παρουσία κάποιων υπουργών και υφυπουργών. Ειδικότερα, η συνεχής και συχνή δημόσια παρουσία.

Καθημερινώς, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξακολουθούν να παρελαύνουν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Αναλώνονται σε πολύωρες συζητήσεις, πολλές φορές δε στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται ή μιλάνε διαδοχικά σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Είναι εύλογη η απορία ως προς το  πότε προλαβαίνουν να κάνουν την δουλειά τους…

Εχει όμως και μία διαφορετική πτυχή το ζήτημα. Και αυτό αφορά συγκεκριμένες εκπομπές, σε συγκεκριμένες ζώνες. Είναι η πρακτική των τελευταίων δεκαετιών, όπου συγκεκριμένοι τηλεπαρουσιαστές έφτασαν να θεωρούν τον εαυτό τους συν-διαμορφωτή της πολιτικής, υπό τον μανδύα του «εκπροσώπου του λαού», ή εκείνου που «εκφράζει τις αγωνίες του απλού κόσμου» και διάφορα άλλα τέτοια χαζοχαρούμενα - αλλά όχι αθώα.

Είναι κάποιοι με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχουν την δύναμη να παραγοντίζουν, να σχεδιάζουν και να επιβάλλουν πολιτικές αποφάσεις.

Και είναι την ίδια στιγμή κάποιοι από τους πολιτικούς, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την παγίδα. Δεν βλέπουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις σύρονται σε μία διαπραγμάτευση των πολιτικών τους αποφάσεων από τηλεοράσεως ή καθίστανται όμηροι διαφόρων συζητήσεων στις οποίες τους γίνονται υποδείξεις ή και έμμεσοι εκβιασμοί.

Αν η κυβέρνηση αυτή επιθυμεί να παράξει έργο και να είναι αποτελεσματική, οφείλει να σταματήσει αυτήν την πρακτική. Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί δεν νοείται να είναι καθημερινώς στα κανάλια και να κάνουν δηλώσεις. Οφείλουν «απλώς» να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις εφαρμόζουν.

Όσο δεν γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπληξη κάποιων. Θα έλθει η ώρα που θα καταλάβουν πώς κατέστησαν όμηροι διαφόρων και τότε θα είναι αργά.

Κάποια στιγμή θα πλησιάζουν και οι εκλογές και τότε το κακό θα απογίνει…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.