ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία και μοναδική τελευταία ευκαιρία

00:02 - 15 Οκτ 2019
Παρακολουθούμε, όσοι παρακολουθούμε, τις τελευταίες εβδομάδες μία σκιαμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο την δήθεν ανανέωσή του και αναβάπτισή του.

Ανοίγει ένας νέος κύκλος, λέει ο Τσίπρας, δεν χρειάζεται αυτοκριτική, τα ξέρουμε όλα και στοχεύουμε στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Περί αυτού πρόκειται και η φρασεολογία διανθίζεται με τετριμμένα συνθήματα του τύπου «πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας» και άλλα τέτοια πληκτικά.

Είναι φανερό ότι όσο συμβαίνουν αυτά, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει μερικά βήματα πίσω. Δεν βάζουν και ακριβώς φωτιά στα τόπια ως αντιπολίτευση, προσπαθούν – στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό και εφικτό – να παρουσιάσουν ένα κάπως μετριοπαθές πρόσωπο, έστω και αν η φύση τους τούς προδίδει και συχνά εκτοξεύονται διάφορες ατάκες ξέχειλες από «αριστερίλα».

Ξέρουν ότι θα τους πάρει χρόνο και δεν βιάζονται. Αλλωστε στην κατά τα λοιπά βαρετή πρόσφατη συνέντευξή του ο Τσίπρας το παραδέχθηκε ότι τώρα στην αντιπολίτευση καλοπερνάει και είναι γενικά πιο αραχτός.

Το τι θα γίνει στον χρόνο αυτό που απομένει, αν δεν τους πιάσει ο Μητσοτάκης στον ύπνο και δεν κάνει καμιά εκλογική ντρίμπλα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, π.χ., θα το δούμε.

Όσο πάντως περνά ο καιρός, καταφαίνεται ότι η απόπειρα του Τσίπρα να προσεγγίσει το Κέντρο, είναι μετέωρη. Μάλλον ο Μητσοτάκης επιτυγχάνει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά κάτι τέτοιο. Είτε με τα όσα λέει για τους πρόσφυγες, είτε με τις «πράσινες» πολιτικές του, είτε με τα μέτρα μερικής έστω ανακούφισης της μεσαίας τάξης. Αλλωστε, οι ρόλοι αυτή την στιγμή διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό. Εκείνος έχει την δυνατότητα να αποφασίζει και να πράττει, ο Τσίπρας έχει μόνο την δυνατότητα να λέει κουβέντες, να καταγγέλλει και να απορρίπτει.

Κάποια στιγμή, ο καιρός θα έχει περάσει.

Και αν δεν συμβούν διάφορα δεινά στην χώρα, Μητσοτάκης και Τσίπρας θα αναμετρηθούν και πάλι στις κάλπες. Μέχρις ότου φτάσουμε εκεί και οι δύο θα κρίνονται, ο καθένας για διαφορετικά πράματα. Ο πρώτος για τα πεπραγμένα του, ο άλλος για το αν είναι σε θέση να καλλιεργήσει μία προσδοκία για κάτι άλλο, που αυτήν την στιγμή δεν φαίνεται.

Το κρίσιμο στοιχείο που θα πρέπει να έχουν κάποιοι υπόψιν πάντως είναι αυτό: όσο πορεύονται παραλλήλως Μητσοτάκης και Τσίπρας, ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει εκμεταλλευτεί επιτυχώς όλες τις πολιτικές ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Ο μέχρις πρότινος άχαστος σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μία και μοναδική ευκαιρία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.  

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 15 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.