ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι μας λέει ο «χρησμός» του Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

01:05 - 31 Δεκ 2019
Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Προέχουν άλλα και σημαντικότερα. Όπως το ταξίδι στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πιθανότατα τις αποφάσεις του να τις έχει πάρει στις ολιγοήμερες διακοπές του στο Μέτσοβο, όμως στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και η οποία προφανώς είχε δοθεί προτού αναχωρήσει για τα βουνά, ανέφερε κάτι μάλλον σημαντικό: «η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Η διατύπωση προμηνύει διαπραγμάτευση με τα κόμματα, όμως δικαιολογεί και μία ερμηνεία με σχετική ασφάλεια: ότι δεν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Για το πρόσωπό του δεν θα χρειαζόταν τέτοια αιτιολόγηση, αφού λογικά θα το ψήφιζαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα και η Ελληνική Λύση και θα συγκεντρωνόταν μία ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά με θολό πολιτικό μήνυμα.

Πέραν αυτού, ο κ. Μητσοτάκης με τον σημερινό χρησμό του δεσμεύει κάπως και τον εαυτό του, καθώς ήταν ο μόνος που το 2015 είχε αιτιολογήσει γιατί δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο, με τις εξής φράσεις: «Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα».

Θα πει κάποιος, η πολιτική δεν είναι στατική, τα πράγματα αλλάζουν, οι σκοπιμότητες και οι συσχετισμοί μπορεί να υπαγορεύσουν άλλες αποφάσεις. Όμως είναι πιθανότερο ο Πρωθυπουργός να μην δηλώνει τυχαία σήμερα αυτά που δηλώνει και έτσι όπως τα δηλώνει, εν όψει της επιλογής του…

Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 30 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.