ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάποιοι βλέπουν το παγόβουνο και στην Γερμανία

15:37 - 13 Απρ 2020
Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης είναι σε εξέλιξη και κατά τα φαινόμενα ξεπερνά κατά πολύ τα όσα συζητούνται με λογιστική προσέγγιση στα Eurogroup. Το θέμα σύντομα θα γίνει και πολιτικό και στις ηγεσίες της Ενωσης εναπόκειται να βρουν μία διέξοδο στο θέμα της αλληλεγγύης, οικονομικής και κάθε άλλης, στο προσεχές διάστημα.

Η συζήτηση αυτή έχει προσλάβει μία ιδιαίτερη μορφή στην Γερμανία. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει τις γνωστές θέσεις και αγκυλώσεις για την οικονομική διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη, όμως οι φωνές εναντίον της είναι πολλές, στον Τύπο, μεταξύ πολιτικών και πολιτών. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση η σπάνια παρέμβαση του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάιμαγερ πριν από λίγες ημέρες. 

 

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, θέλησε να απευθυνθεί στους Γερμανούς με ένα διάγγελμα διαφορετικό και να λάβει θέση ειδικώς για τα όσα πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.

 

Είπε μεταξύ των άλλων: «Όχι, αυτή η πανδημία δεν είναι πόλεμος. Οι χώρες δεν είναι αντιμέτωπες με άλλες χώρες, οι στρατιώτες με άλλους στρατιώτες. Είναι μια δοκιμασία για την ανθρωπιά μας. Αυτή η κρίση βγάζει το καλύτερο και το χειρότερο στους ανθρώπους. Ας δείξουμε στους άλλους ό,τι καλύτερο έχουμε». 

 

Και στην συνέχεια, σημείωσε, απευνόμενος στους Γερμανούς πολίτες: «Και σας παρακαλώ, ας το δείξουμε και στην Ευρώπη». Όπως ανέφερε, σε μία δημόσια αναγνώριση αυτού που όλοι γνωρίζουν, αλλά λίγοι στην Γερμανία τολμούν να πουν, η χώρα δεν θα μπορέσει «να βγει από την κρίση ισχυρή και υγιής» αν και οι γείτονές της «δεν είναι και εκείνοι ισχυροί και υγιείς». 

 

Κατέληξε δε ο κ. Στάινμαγερ με τα εξής: «Εμείς, οι Γερμανοί, δεν καλούμαστε μόνο να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε!». 

 

Μπορεί να μην μιλάμε ακόμη για αλλαγή πλεύσης στο αργοκίνητο καράβι της Ευρώπης και της Γερμανίας, το πιθανότερο όμως είναι ότι κάποιοι έχουν διακρίνει το παγόβουνο στον ορίζοντα…

Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.