ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ θα είναι επικίνδυνος – ακόμη και αν χάσει

05:11 - 03 Νοε 2020
Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 στις ΗΠΑ, είναι οι κρισιμότερες του τελευταίου αιώνα. Κατά προφανή τρόπο δε, είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Δημοσκοπικά μοντέλα, αναλυτικά εργαλεία, έρευνες παντός τύπου και προσδοκίες της μίας ή της άλλης πλευράς, επιχειρούν να «δουν» την επόμενη ημέρα.

Τι θα γίνει αν κερδίσει ο Τραμπ, τι θα γίνει αν κερδίσει ο Μπάιντεν, ακόμη και τι θα γίνει αν δεν κερδίσει κανείς.

Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, διαμορφώνουν μία πραγματικότητα που καθιστά εύθραυστη κάθε ισορροπία και μεγαλώνει τους κινδύνους καθημερινώς.

Κατά μία εκδοχή, όποιος και αν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές και υπό την αίρεση ότι  δεν θα έχουμε να κάνουμε με μία σαρωτική νίκη του Μπάιντεν, το διάστημα των επόμενων μηνών θα είναι, κατά ορισμένους αναλυτές και πολιτικούς παράγοντες, μία περίοδος πρωτοφανούς αστάθειας.

Ό,τι και αν προκύψει από την κάλπη της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα παραμείνει στην εξουσία για σχεδόν τρεις ακόμη μήνες, έως τον Ιανουάριο του 2021.

Με τα όσα σήμερα διακηρύττει και πράττει, μπορεί κανείς να υποθέσει βασίμως ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο εκκολαπτήριο του κορωνοϊού, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνία και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, οι «φίλοι» του Τραμπ ανά τον κόσμο, λογικά θα ξεσαλώσουν και θα επιδιώξουν να διεκπεραιώσουν εκκρεμότητες όσο ο αχαλίνωτος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμένει στον Λευκό Οίκο. Όπως λέγεται δε, ο Τραμπ ακόμη και ηττημένος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι η «κουτσή πάπια» (lame duck), όπως αποκαλούνται οι υπό αποχώρηση πρόεδροι. Μάλλον θα θελήσει να επιβεβαιώσει το ακριβώς αντίθετο.

Υπό αυτό το πρίσμα, από την Τετάρτη και μετά, πιθανότατα θα ξεκινήσει μία περίοδος αναταράξεων και, μάλλον, γρήγορων εξελίξεων.

Αυτό είναι κάτι που και στην Ελλάδα θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και να αξιολογηθεί, ειδικώς με το βλέμμα στραμμένο στα ελληνοτουρκικά. Ο κίνδυνος διαμόρφωσης τετελεσμένων στις επόμενες εβδομάδες είναι αυξημένος και χρέος όλων είναι να πράξουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποτραπούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.