ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ενημέρωση για το εμβόλιο είναι ιστορική αποστολή

04:41 - 15 Δεκ 2020
Καθώς προχωρούν οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων κατά του κορονοϊού από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ένα σοβαρό ζήτημα αναδύεται ενόψει της επόμενης περιόδου: Ποια θα είναι η δημόσια συζήτηση για το θέμα των εμβολιασμών, με τι όρους θα γίνει και από ποιους.

 

Θεωρείται περίπου δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα αρνηθούν εκ προοιμίου και εκ πεποιθήσεως να εμβολιαστούν. Είναι οι γνωστοί αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων, κάποιοι από εκείνους που διαδήλωναν προ μηνών στο Σύνταγμα, εκδηλώνοντας την οργή τους καταστρέφοντας μάσκες…

 

Αυτή η κατηγορία δεν πρόκειται να μεταπειστεί με τίποτε και με καμία εκστρατεία και θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή από όλους, ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί. Το να δίνεται δημόσιο βήμα σε ψεκασμένες θεωρίες αυτήν την περίοδο είναι ένα ζήτημα, όπως και η αυθαίρετη και άκριτη κατάταξη όλων των αρνητών, συλλήβδην, σε μία κατηγορία με πολιτικά χαρακτηριστικά. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να δοθεί σε κάποιες ομάδες μία υπόσταση που δεν έχουν.

 

Το κρίσιμο ζήτημα όμως δεν εντοπίζεται εκεί. Η στάση της ομάδας αυτής έχει λίγο πολύ προεξοφληθεί από τους επιδημιολόγους. 

 

Το σημαντικότερο σε αυτήν την φάση είναι η ενημέρωση του υπόλοιπου πληθυσμού για τα εμβόλια. Αυτή δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μία εκστρατεία πειθούς, στην οποία όσοι έχουν επιφυλάξεις θα θεωρούνται αρνητές και ψεκασμένοι. Περισσότερη σημασία θα έχει η επιστημονική και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα εμβόλια, την αποτελεσματικότητα τους, την διάρκεια τους, τις γνωστές παρενέργειες και τις ενδεχόμενες άγνωστες. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, σημασία ιδιαίτερη θα έχει το κλίμα της σχετικής συζήτησης και το ποιοι θα την κάνουν. Είναι ανεδαφικό να αναμένει κανείς ότι θα λείψουν οι αντιπαραθέσεις από τα τηλεπαράθυρα, ωστόσο σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αναγκαίες πρόνοιες. 

 

Αρμόδιες αρχές, επιστήμονες και εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο στην διαδικασία του εμβολιασμού, θα πρέπει να είναι συντονισμένοι και να πάρουν πολύ σοβαρά την αποστολή της ενημέρωσης των πολιτών. 

 

Η υπόθεση του εμβολιασμού είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι κάποιοι νομίζουν και έχει εξίσου ιστορικές διαστάσεις με την ίδια την πανδημία. Γι’ αυτό θα πρέπει και να προσεγγιστεί  αναλόγως. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.